2021. november 5., péntek

MEDDIG AKAR MÉG VÁRNI KÖZÉP-EURÓPA AZ EURÓBEVEZETÉSSEL? VÉGRE SZÍNT VALLOTT AZ ÖSSZES JEGYBANK

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2021.11.05.


Még szeptemberben tartotta szokásos éves vándorgyűlését a Magyar Közgazdasági Társaság, a járványhelyzet miatt még részben online. Az esemény egyik panelbeszélgetése olyanra volt képes, amire kevesen az elmúlt húsz évben: összeültették a régió összes jegybankjának alelnökét, hogy az euróbevezetés kilátásairól beszélgessenek. A kétórás beszélgetésen közelebb jutottunk ahhoz, miért nem akarnak egyelőre csatlakozni a közép-európai EU-tagállamok a valutaövezethez, illetve mikor változhat ez a helyzet.


A régió fele már elkötelezte magát

Érdekes kérdés jelenleg az euró bevezetése Kelet-Közép-Európában, hiszen Szlovákia 2009 óta tagja a valutaövezetnek, Horvátország és Bulgária éppen készül bevezetni a közös devizát, már megszületett a döntés róla, miközben a lengyel-cseh-magyar hármad legfeljebb nagyon óvatosan beszél a témáról és a beláthatatlan jövőbe igyekszik elodázni a csatlakozást.

Éppen a fentiek miatt ígérkezett már előzetesen érdekesnek az MKT vándorgyűlésének panelbeszélgetése, amire sikerült meggyőzni a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák és a horvát jegybankok alelnökeit, így kiegyenlítettnek tűntek az erőviszonyok a csatlakozás mellett és ellene...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.