2021. november 14., vasárnap

MERRE TART A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MAGYARORSZÁGON?

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.11.14.


A következő időszakban érdemben tovább növekedhet a magyarországi kórházak terhelése és a halálos áldozatok száma, ugyanis továbbra is a járvány felszálló ágában vagyunk. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetőjének modellje szerint egy gyorsan növekvő trendben van a járvány, fel kell készülnünk arra, hogy a halálozások száma hamarosan eléri a napi 160-180 főt.


A 45. héten a negyedik hullám felívelő szakaszában vagyunk, egyelőre az adatokban még nem tapasztalhatók a tetőzés jelei - írja a Portfolio-nak készített elemzésében Vattay Gábor. A terjedés egy láncreakcióhoz hasonló, a megbetegedettek, elhunytak és a kórházba kerülők száma napról napra nem egy adott számmal, hanem egy adott százalékkal növekszik és a kamatos kamathoz hasonlóan hatványozódik.

Az első ábrán azt mutatjuk be, hogy szeptember 1. óta hogyan alakultak az esetszámok. Ha az esetszámok logaritmusát ábrázoljuk az idő függvényében, akkor a nagyjából napi állandó százalékos növekedésnek egy olyan egyenes fog megfelelni, aminek a meredeksége a napi növekedési százalék. Ha a növekedés üteme gyorsul, akkor pedig az egyenes meredekebb lesz....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.