2021. november 5., péntek

NEGYVEN ÉV SZERETETBEN 1981-2021

HÍRKLIKK
Szerző: HERÉNYI KÁROLY
2021.11.05.


Emberöltőnyi idő. 1981 októberében jegyezték be és kapta meg működési engedélyét a MET, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Alapító édesapja után ma elnöke, vezető lelkésze Iványi Gábor, a fáradhatatlan. Igaz, a MET csak három évtizedet élhetett egyházként. 2011 óta státusza megegyezik az 1981 előttivel. Az akkori hatalom addig nem adta meg az egyházi státuszt és üldözte. A mai hatalom harminc év után megvonta ugyanezt és üldözi Iványi Gábor egyházát. Érthető az utálatuk, hiszen sem Kádár, sem Orbán nem szívelte és nem szíveli a szabadságot. Amit Kádár népi demokráciának hívott, az él tovább Orbán fosztogató, fosztóképzős illiberális demokráciájában. Orbánban és Kádárban közös a paternalizmus, az alá-fölé rendelt viszonyrendszerek imádata. Rettegtek és rettegnek a szabadság levegőjétől. Nem élteti az, inkább fojtogatja őket.

Iványi Gábor és egyháza, a MET nem kér semmit követőitől. Nincs egyházi adó, nincs tized, nincs párbér, lélekpénz. Igaz, cserébe nem is ígér sokat. Csak szabadságot. Végtelen, Isten által adományozott szabadságot. Azt a végtelen isteni szabadságot, ami alapja és teremtője a lelki jólétnek. Nem feltétlen az anyaginak, de biztosan a lelkinek. Híveit nem kötelezi semmire. Nem vádolja, és nem terheli őket az eredendő bűnnel. Nem ígér feloldozást a soha el nem követett bűneik alól. Nincsenek külső parancsok. Felismerések és belső, lelki indíttatások vannak. Arra ösztökéli az embert, hogy ne külső parancsoknak engedelmeskedjék, saját belső szabályai szerint éljen.

Iványi Gábor azt hirdeti, a bibliai Tízparancsolat nem parancsok gyűjteménye. A Tízparancsolat műfaját tekintve egy szerződés. Egy szerződés, ami Isten és Ember között köttetett. Egy szerződés, amely a Szabadság alapiratának tekintendő. Az isteni szerződés leglényege a Szabadság és Felelősség harmóniája. Ember, a teremtéssel megadtam neked a Szabadság végtelenségét. Felelősen csak akkor élhetsz ezzel a kinccsel, ha megtartod a szerződésben foglaltakat. Nem ölsz, nem lopsz, nem hazudsz, hamisan nem esküszöl, bálványokat nem faragsz és nem imádsz, tiszteled apádat és anyádat, hűséges vagy, segítesz a rászorulókon. Szerződés ez, alapszerződés. Szerződést pedig kizárólag egyenrangú felek között szokás köttetni. Ezzel a Szerződéssel, a Szabadság alapiratával Isten egyenrangúként maga mellé emelte az Embert. Igaz, már azzal is maga mellé emelte, hogy a Teremtés könyve szerint Isten a maga képére teremtette az embert, a nőt és a férfit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.