2021. november 27., szombat

NÉHÁNY ÁBRA ARRÓL, HOGY OLTÁSOK NÉLKÜL SOKKAL NAGYOBB BAJBAN LENNÉNK

G7.HU
Szerző: HOBOT PÉTER
2021.11.27.


A legfrissebb, tegnapi adat szerint 62,5 százalékra emelkedett az oltottak aránya a teljes népességen belül, ezzel a felnőtt lakosság 68 százaléka lett védett, ami Európán belül az alsó harmadba tartozó eredmény, de nyolc országot így is megelőzünk az oltási ranglétrán.

Az adatokkal lefedett utóbbi hét nap* alatt első oltást közel 70 ezren, másodikat 35 ezren, harmadikat 505 ezren adattak be. Különösen az utóbbi nagy ugrás a megelőző hetekhez képest, és remélhetőleg egy ideig még ki is tart a lendület, bár az utóbbi időben végzett közvélemény-kutatások eredményei eléggé szórtak azzal kapcsolatban, hogy mennyien tervezik a harmadik oltás felvételét, vagy már tették is meg.

Mindenesetre ezek közül mindegyikben kedvezőbbek az arányok, mint a Policy Solutions szeptember közepén felvett kutatásában, amikor a megkérdezettek többsége még nem tervezte beadatni a harmadik oltást.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy milyen okokból utasítják el az oltást azok, akik egy oltással sem rendelkeznek. A legerősebb ok, hogy az emberek félnek a mellékhatásoktól, a második leggyakoribb válasz pedig az volt, hogy nem tartják elég hatékonynak az oltást.

Pedig a negyedik hullám adatai egyértelműen mutatják, hogy a harmadik hullámhoz képest jóval jobb helyzetben van a társadalom, ha nem a fertőzésszámokat, hanem a komoly megbetegedést és a halálozást vizsgáljuk. Ennek pedig az oltás az oka: a negyedik hullám terjedési görbéje nem laposabb, mint harmadiké, amiből arra következtethetünk, hogy az oltás tényleg nem a megfertőződéstől, hanem a komoly megbetegedéstől véd igazán. Ezt az adatok is alátámasztják: hasonló számú regisztrált fertőzöttre jóval kevesebb kórházban ápolt beteg, lélegeztetett és elhunyt jut a negyedik hullámban, mint a harmadikban jutott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.