2021. november 16., kedd

NŐ A KUTASOK BENZINÁRA ÉS KÁRA

NÉPSZAVA
Szerzők: VAS ANDRÁS, BATKA ZOLTÁN
2021.11.16.


Tegnaptól a hazai töltőállomások legfeljebb 480 forintért mérhetik az alapüzemanyagok literjét. Így a 95-ös szerdai, 5 forintos drágulását zömük már nem érvényesítheti.


Tegnaptól a kormány döntése nyomán 480 forinton állt be a normál, E10-nek is nevezett 95-ös benzin és gázolaj legmagasabb, alkalmazható kútára. A jelek szerint ezt a több mint 2 ezer hazai töltőállomáson be is tartották. A zömük napi adatait gyűjtő Holtankoljak.hu tanúsága szerint 51 kút legalább egy forinttal ennél is olcsóbban adta a benzint, több mint felük 479 forint 90 fillérre állt be, a többiek viszont nem vacakoltak és 480-at írtak ki a totemoszlopra. Annak ellenére, hogy a gázolajért vasárnapig a benzin 504 forintos középáránál átlag 6 forinttal többet kértek, a kormányzati árbefagyasztás több kút esetében további, önkéntes tarifacsökkentést váltott ki. Míg ugyanis múlt csütörtökön a honlap egyetlen, a dízelt 480 forintnál olcsóbban kínáló kutat sem tartott nyilván, tegnap már 49, ennél legalább egy forinttal olcsóbb egységet találtunk, pedig azóta a "központi", vagyis nagykereskedelmi tarifák nem változtak. A többség gázolajban is beállt 479 forint 90 fillérre (vagyis e kutak is csökkentették tarifájukat 10 fillérrel). Tegnap egyébként mindkét listán egy tatai Mol-partner bizonyult a legolcsóbbnak.

Hétfőn, vagyis az árbefagyasztás napján folytatódott a hazai kutasok és a kormányzat közötti, színfalak mögötti tusakodás. A csütörtöki árbefagyasztási rendelet - az eredetinél jóval hosszabb - szombati "kiegészítése" szerint annak a kútnak, amely az intézkedés hatálya alatt nem képes heti 48 órás szolgáltatásra, egységét az rendelet érvényességéig át kell adnia egy, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által kijelölt, közeli üzemeltetőnek. Azok a szolgáltatók, amelyek a tegnaptól hatályos szabályok betartásával nem képesek az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására, kötelesek üzemszünetet hirdetni - fogalmaz közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga legalább egy napig, legfeljebb fél évig korlátozható. Ilyenkor, a szakminiszter kijelölése alapján, a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a töltőállomás működtetését - írják. Az ITM november 18-ig várja ama kutasok jelentkezését, akik felkerülnének a kiesőket pótlók listájára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.