2021. november 7., vasárnap

ORBÁN TÖMEGOSZLATÁSRA KÉSZÜL, FELKÉSZÜL A NÉPHARAG LEVERÉSÉRE IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.11.06.


Tanulságos és figyemlereméltóan alapos összeállítást közölt a Magyar Narancs a parlamenti házőrség fegyverarzenáljáról, annak kapcsán, hogy tömegoszlatásra is alkalmas újabb fegyvereket szereztek be. Ezt a fegyverarzenált érdemes összevetni az Országgyűlési Őrség törvényben meghatározott feladataival, és azonnal jogosan merül fel a kérdés, hogy mire fegyverzik fel a Kövér által felügyelt testületet. Az Országgyűlési Őrség feladata a parlamenten belüli rend biztosítása és az “Országgyűlés védelme”. De kell-e ehhez gránátvető és tömegoszlató fegyver?

Az Országgyűlési Őrségről a 2012. évi XXXVI. törvény 125. paragrafusa rendelkezik, amelynek (2) bekezdés b) pontja szerint az Országház, “valamint az abban tartózkodók biztonsága érdekében létesítménybiztosítási feladatokat lát el”. Ennél csak egyszerűbb feladatai vannak, mint a protokolláris díszelgés, a tűzvédelem és Kövér személyvédelme, belső rend fenntartása. A kérdés az, hogy az Országház védelme indokolja-e éles lőfegyverek, köztük mesterlövészpuska, géppisztolyok és gránátvető birtoklását (használatát).

Ezekre a fegyverek nyilvánvalóan nincs szükség parlamenti képviselőkkel szemben, a Kövér felügyelete alatt működő egész házőrség legfeljebb a megfélemlítésüket szolgálja. A több mint 400 tagú fegyveres szervezet 2017-ben kapott felhatalmazást nagy tűzerejű fegyverek használatára, de az olyan „nem halálos kényszerítőeszközökből” is betáraztak, mint a bivalyerős Taser X26-sokkoló, vagy a teleszkópos taktikai rendőrbot (közkeletű nevén: vipera), írja a Magyar Narancs. 2017-ben pedig a “terrorfenyegetettségre” hivatkozva kaptak engedélyt minderre.

Terrorfenyegetés sem 2017-ben, sem előtte, sem utána nem volt Magyarországon, amely az Országházat fenyegette volna. Terrortámadást nem is lehet géppisztolyokkal és gránátvetőkkel kivédeni, mert ezek a fegyverek csak az épületet megtámadó tömeggel szemben használhatók, ilyen terrortámadás pedig nem létezik. Ezért nyilvánvaló, hogy ezeket a fegyvereket csak a magyar lakosság, ha úgy tetszik, a magyar nép ellen vethetnék be, ha az meg akarná rohamozni az Országházat. De ilyenre még nem volt példa, és értelme sem lenne. Orbán a Várban van.

Ha kizárásos alapon megállapítjuk, hogy ezeket a fegyvereket kizárólag egy népharag leverésére lehet használni, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vannak a “szemkilövető Gyurcsány” rendőreinek gumibotjai és gumilövedékei ehhez képest? Milyen éles tűzfegyvereket és tűzerőt kész/készül bevetni Orbán egy esetleges népi lázadással szemben? A Magyar Narancs szerint a legnagyobb terrort Hadházy Ákos és más ellenzéki képviselők táblái jelentik, amelyek a szólásszabadság részei, de így is tízmilliós büntetéseket rónak ki érte. Minek akkor az éles lőfegyverek?

A Magyar Narancs felhívja a figyelmet egy lehetséges másik funkcióra is: a házőrség fegyvereivel egy katonai puccsot is meg lehetne akadályozni vagy éppen meg lehet rendezni. A frissen beszerzett eszközök közül az Accuracy AT 308 mesterlövő puska 7,62-es NATO lőszerrel használható, távcsöves precíziós fegyver, amellyel 800 méterig lehet nagy pontossággal célba találni, és a lőtávolsága megközelíti a négy kilométert. Az Országház védelmében miért kell tudni mesterlövészeknek négykilométeres távolságra ellőni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.