2021. november 23., kedd

ROMOKTÓL A CSILLOGÁSON ÁT A PUSZTULÁSIG - BEJÁRTUK A RÁC FÜRDŐT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.11.23.


Lenne pénz a Rác fürdő újbóli felújítására, de a kormány büntetőintézkedései miatt Budapest kénytelen másra költeni azt. Tíz éve újult meg, azóta áll elhagyatottan a főváros által visszavásárolt létesítmény, amelyben tegnap bejárást tartottak.

Az üvegajtó mögött fényes fekete padlóburkolat veri vissza az aranyozottan csillogó recepció pultját. A nyers betont idéző mennyezetről üvegcseppekből álló füzér hullik alá egy apró fekete medencébe, mögötte aranyfalak. Az ötcsillagosnak épült szálló elnöki lakosztályában márványkád, a pulton két márványmosdó, beépített diószínű bútorok, a szinte végig üvegfal előtt hatalmas terasz. Az átlagszobákban is elegáns fa falburkolat, érintetlen fürdőszoba. A folyosón virágmintás padlószőnyeg süpped, bár a félhomályban nehéz kivenni az állapotát. A konyha nemesacél bútorai üresen álldogálnak. A lépcsőházban viszont burjánzik a penész, a konferenciaterembe be sem lehet menni, mert olyan nagy mértékű a gombásodás. Zordonan állnak a szomszédos fürdő beléptetőkapui. A török kori, tíz éve gyönyörűen felújított fürdő medencéi üresek, itt-ott megkoptak, de csoda kéken vagy csillagosan borul föléjük a kupola. A padló és a falburkolatok még mindig szépek, az üvegpadló alatt termálforrás bugyog a zseblámpák fényében. Némely szobor kezét-lábát vesztette ugyan az elmúlt évek elhanyagoltságában, de az oroszlánfej szélesen vigyorog, a stukkók, a falicsipkék és a nőalakot idéző domborművek gyönyörűek. Igézően jól illenek ide a masszív fémzuhanyok, falikarok, a sziklafalban kirobbanthatatlanul ül a horgászó fiú. Ha nem látnánk köröttük a felázott falakat, a víztől málló vakolatot és a penészt, azt hihetnénk, csak az első vendégekre vár a fővárosi önkormányzat által idén visszavásárolt Rác fürdő és hotel. 

Tíz éve újult meg, azóta áll elhagyatottan a főváros által nemrég visszavásárolt létesítmény, amelyben tegnap bejárást tartottak. Azt, hogy valójában mennyire viselte meg az épületegyüttest az elmúlt tíz év, még nem lehet pontosan tudni: ezt azért nem tudták felmérni eddig a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. munkatársai, mert még mindig nem tudták visszakapcsolni az áramot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.