2021. november 5., péntek

SÍKLAKI ISTVÁN: TEHETŐS KÖZÉPOSZTÁLY HELYETT JOBBÁGYI KISZOLGÁLTATOTTSÁG ÉS KLIENTÚRA-ELIT VAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.11.05.


Az olyan típusú politikai rendszer, amit Orbán Viktor kiépített, nagyban támaszkodik a kiszolgáltatottakra, és az ő kiszolgáltatotti mivoltukra. Ez pedig magyarázhatja, hogy a közvélemény-kutatások szerint miért az idősebb, alacsony iskolai végzettségűek jelentik egyre inkább az Orbán-rendszer szavazóbázisát. E réteg ugyanis egzisztenciálisan –és információ tekintetében is – végtelenül kiszolgáltatott – mondja Síklaki István. A szociálpszichológus szerint ez a fajta „jobbágy jellegű” egzisztenciális kiszolgáltatottság 100, 200 éve velünk van, és semmi köze a Stockholm szindrómához. Annál sokkal mélyebb társadalmi, pszichológiai tragédia.


„Az idősek örömmel fogadják az őket különösen sújtó fogyasztói áremelések részleges kompenzálását, az ország gazdasági növekedéséből való részesedésüket, amellyel az idősek korábbi és a jelenlegi gazdasági aktivitását is elismerik” – írta közleményében a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete. Tényleg ennyire örülniük kellene?

– A közleménnyel nem találkoztam, de ezt a szöveget hallgatva, eléggé evidens számomra, hogy „megvásárolták” ezt a nyilatkozatot a kormánynak. Más magyarázatot nem tudok rá mondani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.