2021. november 16., kedd

TAVALY A COVID VOLT A NEGYEDIK LEGGYAKORIBB HALÁLOK, DE A ROSSZINDULATÚ DAGANATOK TÖBB MINT HÁROMSZOR ANNYI ÁLDOZATOT SZEDTEK

ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerzők: SZÉMANN TAMÁS, RÉDL BOGLÁRKA
2021.11.15.A KSH adatai szerint tavaly közel 9 ezren haltak meg a fertőzés következtében, amíg rákban több mint 30 ezren. A leghalálosabb betegség tehát továbbra is a rák maradt. A idei adatok alapján – a negyedik hullám kapujában – viszont úgy látszik, a 2021-ben a COVID legalább a harmadik leggyakoribb halálok lesz Magyarországon.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly összesen 8 981-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. Az elhunytak 51,4%-a volt férfi és 48,6%-a volt nő.

A halálesetek több mint egynegyedéért azonban változatlanul a rák felel. Az egyéb iszkémiás szívbetegségek, valamint az agyérbetegség okozta elhalálozások száma tavaly szintén felülmúlta a COVID következtében elhalálozottak számát. A COVID tehát tavaly a negyedik leggyakoribb halálok volt Magyarországon.

Idén viszont úgy látszik, ceteris paribus, a COVID legalább a harmadik leggyakoribb halálok lesz.

Idén (november 4-éig) a kormány adatai alapján összesen több mint 21 ezer olyan elhunyt van, akiben kimutatták a koronavírus-fertőzést (ez az elmúlt 10 éven évenként átlagosan bekövetkezett 130 ezer haláleset több mint egyhatoda). Az elmúlt 10 év átlagát nézve ennél csak rosszindulatú daganatok és az egyéb iszkémiás szívbetegségek okozták egy év alatt több ember halálát (az előbbibe átlagosan több mint 32 ezren, az utóbbiba pedig 26 ezren halnak bele). Azt ugyanakkor a magyar nyilvántartásokból nem fogjuk megtudni, hogy hány ember halálát okozta ténylegesen a COVID-járvány, erre csak a végleges – és föltehetően több évet átfogó – többlethalálozások ismeretében kaphatunk választ.

A 2021-ben a járvány következtében elhunytak száma már most — a negyedik hullám kapujában — meghaladja az általában a halálokok között harmadik helyen szereplő agyérbetegséget,

ami az elmúlt 10 évben évenként átlagosan 12 ezer áldozatot követelt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.