2021. november 25., csütörtök

TÉNYLEG MEGFÉKEZI A SZIGORÍTÁS AZ ÁLLATKÍNZÓKAT?

24.HU
Szerző: dr. SÁNDOR ZSUZSA
2021.11.21.


Bár a két politikai oldal szokatlan egyetértésben dicsérte az új „állatvédelmi törvényt”, az ellenzék mégis számos fenntartással élt. Sándor Zsuzsa elemzéséből kiderül, hogy okkal vagy sem.


Mindenekelőtt két dolgot szeretnék leszögezni. A parlamentben ismertetett előterjesztés valójában nem állatvédelmi törvény, hanem egy újabb saláta, amely több olyan törvényt is módosít, amelyek az állatokkal kapcsolatosak. Így azután nem is mentes a salátákra oly gyakran jellemző jogalkotási hibáktól.

A másik alapvetésem, hogy szeretem az állatokat. Nekem is van két, többé-kevésbé jól nevelt kutyám, és mindent megteszek azért, hogy ezek a „szőrös gyerekek” (Csányi Vilmos) a lehető legjobban érezzék magukat a társaságomban. Magánéletemnek ezt a részét csak azért osztom meg önökkel, hogy érzékeltessem, nem az állatok ellen, hanem értük kötözködöm.

Nem akarnám idézni a régi mondást, miszerint egy jogszabály épp annyit ér, amennyit végre lehet hajtani belőle, ám ez akkor is így van, ha Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint

"a törvény mérföldkő a magyar állatvédelemben, amely Európában az egyik legszigorúbb szabályozás".

Nem várom el Ovádi Pétertől, hogy ismerje azt a közismert jogi felfogást, miszerint a bűnözést nem a törvény szigora, hanem a lebukás elkerülhetetlensége tudja visszaszorítani. Hiszen ő csak alkalmazkodik a Fidesz hagyományosan rossz szemléletéhez.

De ne feledkezzünk meg az ellenzék kifogásairól sem! Némelyiküknek sikerült átküzdenie magát a ló másik oldalára. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint például az állatokat „jogalannyá” kellene nyilvánítani – jelentsen ez bármit is. Mi több, újabb (hányadik is?) alaptörvény-módosítást is javasolt, mondván az „alkotmányban kell rögzíteni az állatok védelmét”. Tényleg, hol máshol? Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője egyenesen „állatvédelmi ombudsman” kijelölését javasolta. Hát persze, hisz látjuk, mennyire hatékonyak az itthoni ombudsmanok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.