2021. november 5., péntek

TÍZEZREKET KÖTELEZHETNEK OLTÁSRA AZ ÖNKORMÁNYZATOK, DE NEM FOGNAK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.11.05.


Bár messze nem született még mindenhol döntés, az eddigi bejelentések és a G7 körkérdése alapján az önkormányzatok többsége nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást alkalmazottai számára. Ha megtennék, valószínűleg még úgy is tízezreket késztethetnének a vakcina felvételére, hogy a tapasztalatok szerint dolgozóik körében elég magas az átoltottság.

Néhány száz érintett

Egyelőre úgy tűnik, legfeljebb néhány száz oltatlan önkormányzati alkalmazott szembesül azzal, hogy be kell adatnia magának az oltást, ha a jövőben is jelenlegi munkahelyén akar dolgozni. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere még kedden jelentette be, hogy kötelezővé teszi a vakcina felvételét. A közlemény alapján azonban ez csak a polgármesteri hivatalban dolgozó 235 emberre vonatkozik, az egyéb önkormányzati alkalmazottakra (cégeknél, szociális és egyéb intézményeknél foglalkoztatottakra) nem*. Ennél némileg szélesebb körre terjesztette ki a kötelező oltást a XVI. kerületet vezető Kovács Péter. Náluk a hivatal 139 munkatársa mellett a bölcsődei és óvodai dolgozóknak és az önkormányzati intézmények valamennyi alkalmazottjának előírták ezt, így az intézkedés már több száz emberre terjed ki.

Nagy többségük azonban valószínűleg már most is be van oltva. A hazai felnőtt lakosság körében nagyjából 70 százalékos az átoltottság, a fővárosban és a szellemi foglalkoztatottaknál azonban magasabb ez az arány. Így a két budapesti kerületnél is az érintett kör 20-25 százaléka lehet, aki eddig nem oltakozott, most viszont kénytelen lesz, ha nem akar fizetés nélküli szabadságra menni.

Hasonló a helyzet a főváros szociális intézményeivel is, amelyekben tegnap tették kötelezővé az oltást. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél 545 ember dolgozik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ugyanakkor a G7 kérdésére elmondta, hogy információik szerint ebben a körben 80 százalék feletti az átoltottság. Így a fővárosi intézkedés mintegy száz embert érinthet, nagyságrendileg ugyanannyit, mint a két kerületé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.