2021. november 25., csütörtök

TRAUMATIZÁLTA A JÁRVÁNY A MAGYAROK TÖBB MINT NEGYEDÉT

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.11.25.


Párthovatartozástól függetlenül nagy az elutasítottsága a kötelező oltás bevezetésének. Közben megnőtt a vírustagadók száma, népszerűbbé váltak az összeesküvés-elméletek
.

Tíz megkérdezettből hatan ellenzik a kötelező oltás bevezetését, és csak a magyarok alig több mint harmada támogatna egy ilyen rendelkezést – tárta fel a Policy Solutions vizsgálata. Ebben a kérdésben nem mutatkoznak pártpolitikai törésvonalak: az összes politikai csoportban többségben vannak azok, akik elutasítják a kötelező oltás ötletét. A kormánypártiak 52, az ellenzéki összefogás támogatóinak 59 százaléka tartozik az ellenzők közé. A pártnélküliek körében 80 százalékos az arány, az oltatlanok táborában még ennél is többen utasítanák el a kötelezővé tételt (87 százalék). Szinte azonos a megítélése annak, hogy a munkáltatók megkövetelhessék-e dolgozóik vakcinával való átoltottságát.

A kutatás adatait Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója csütörtökön ismertette egy online rendezvényen. A reprezentatív felmérés a Závecz Research közreműködésével, a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült.

A magyarok nem csak az oltási kötelezettséggel, de az oltást ösztönző lépésekkel szemben is szkeptikusak. Bár Szlovákiában sikeres volt az úgynevezett vakcinalottó, nálunk kétszer annyian elleneznék, mint amennyien támogatnák a bevezetését.

Az idén márciusban végzett hasonló felmérés eredményéhez képest csökkent azok száma, akik a világjárvány utáni időszakban, például influenzaszezon idején is egyetértenének a kötelező maszkhasználat vagy más higiéniai intézkedések elrendelésével. Valószínűleg ez részben annak tulajdonítható – áll a kutatás összefoglalójában –, hogy az emberek belefáradtak a folyamatos „készenléti állapotba”, tudatosan maguk mögött akarják hagyni a járvány élményét, így akár annak a tanulságait is.

A válaszadók közel háromnegyedének (73 százalék) nem okozott problémát a visszatérés a lezárások nélküli életbe, de a megkérdezettek több mint negyedének (27 százalék) ez nem ment könnyen: egy számottevő kisebbséget traumatizált a járvány. Sokan vannak, akik a hosszú elzártság után feszengenek nagyobb társaságban (29 százalék), és azok is, akik úgy érzik, lelki segítségre lenne szükségük (28 százalék)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.