2021. november 11., csütörtök

ÚJABB SZÁZMILLIÁRDOS ELVONÁS: BUDAPEST MEGINT NAGYON RÁFIZET

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.11.11.


A belügy világossá tette az önkormányzati szövetségek számára: a kormány jövőre is elvenné a települések iparűzési adóbevételének felét.


Nem tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze a Belügyminisztérium (BM) az önkormányzati szövetségek vezetőit – fogalmazott az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese, miután egyértelművé vált a kormány szándéka, hogy 2022-ben is elengedi a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. A találkozón a kormány képviselői a gazdaságfejlesztés szükségességével indokolták a lépést, valamint azzal, hogy épp az idén már javuló vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz ezen a címen befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest. Ezt kétkedve fogadta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője is. Ezen túl pedig Gémesi György elsősorban azt kifogásolta a lépéssel kapcsolatban, hogy a kormány nem veszi figyelembe a települési kiadások drasztikus emelkedését, Schmidt Jenő pedig arra emlékeztetett: az iparűzési adó bevételek leszorításával még annak a 250 településnek is megszűnik a mozgástere, ahol egyáltalán van ilyen forrás. 

A települések adóbevételének ismételt megfelezésére szeptember közepén épp a Népszavában tett először nyilvános javaslatot Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, meglepetés tehát nem érte a polgármestereket a tegnapi találkozón ennek bejelentésekor, bár mint megtudták, hivatalos kormánydöntés még nem született a kérdésről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.