2021. december 13., hétfő

14 MILLIÁRDOS HITEL KELLHET DEBRECENNEK A KATÓDGYÁR MIATT, KILÉP A DK-BÓL EGY PÉCSI KÉPVISELŐ

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.12.12.


Debreciner.hu: 14 milliárd forint hitelt venne fel Debrecen önkormányzata a koreai katódgyárhoz szükséges földvásárlások miatt


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 8-án jelentette be, hogy egy 264 milliárd forint értékű beruházás keretében Debrecenben építi fel első európai katódgyárát a dél-koreai EcoPro BM. Az itt gyártott katódokat akkumulátorgyártáshoz használják fel. Papp László (Fidesz) polgármester később közölte, hogy a gyár a debreceni repülőtértől délre található déli gazdasági övezet 36 hektáros területén épül fel. Egy előterjesztés szerint a városvezetés 14 milliárd forint hitelt venne fel a katódgyár építéséhez szükséges földterületek megvásárlásához, valamint az egyéb ehhez kapcsolódó költségek fedezéséhez. Vagyis a gyárat nem egy meglévő ipari parkban hozzák létre, hanem vélhetően ismét termőföldek lebetonozását tervezik, ahogy az a majdani BMW-gyár helyének előkészítésekor történt – véli a Debreciner.hu.

KaposT.hu: Újabb meglepetés: az a Taszárra kormányrendelettel elővásárlási jogot szerző cég veszi meg az Újpest labdarúgócsapatát is

…melyet tavasszal alapítottak ötmillió forinttal! – írja a KaposT.hu. Az SGF Silu Global Fund Holding Zrt., amely nemrég bejelenkezett a taszári reptérért, most az Újpest labdarúgócsapatát is megvásárolhatja. Kérdés, hogy az idén, május 27-én a minimális ötmilliós alaptőkével létrehozott, padlóburkolással és maszkgyártással foglalkozó cég mögött kik, milyen befektetők állnak – teszi fel a kérdést a portál.

SzabadPécs.hu: A DK delegálta alpolgármesternek, majd visszahívta, most kilép a pártból Bognár Szilvia

A politikusi pályát egyelőre nem hagyja ott, marad képviselőjelölt, és a Mindenki Pécsért Egyesület (ami az ellenzéki összefogás jelölőszervezete volt 2019-ben) támogatásával folytatja a munkáját a közgyűlésben, mint a pécsi 16. egyéni választókerület képviselője. “Nem tudok és nem is kívánok azonosulni azokkal a helyi problémakezelési, hatalomtechnikai és döntéshozási gyakorlatokkal, amiknek célja egykori szövetségesek nem is titkolt büntetése szakmai és elvhű kiállásaik miatt” – idézi a lap a Bognár Szilvia szavait.

Balatontipp.hu: Szoba kiváltsággal – A Transparency International a turisztikai pénzosztásokról

Gazdaságvédelem helyett leginkább koncentrált és átláthatatlan pénzosztásnak nevezhető az a módszer, ahogy az állam megtámogatta a járvány sújtotta turisztikai ágazatot, derül ki abból a tanulmányból, amit a Transparency International Magyarország Alapítvány készített a turisztikai támogatások átláthatóságáról és korrupciós kitettségéről a járványidőszakban Magyarországon – írja a Balatontipp.hu. Miközben 2020-ban csaknem 16 ezer esetben ítéltek meg támogatásokat a Kisfaludy Program keretében, a legjelentősebb forrásokat egy szűk kör kapta, melyben felülreprezentáltak a kormányközeli vállalkozások és települések. A száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el a teljes összeg több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot – mutat rá a portál.

7300.hu: 16 milliót különítenek el a Juhász Gyula utcai beruházás hibáinak javítására, perelhetik a tervezőt

Több, elsősorban tervezési hiányosságokból adódó hiba miatt plusz forrásokat kell elkülönítenie az önkormányzatnak a Juhász Gyula utcában zajló „Szabadidőpark és Vállalkozók háza Komlón” nevű beruházás pótmunkáira – derül ki egy közelmúltban megjelent előterjesztésből. A város jogi lépéseket tervez tenni a tervező felelősségre vonásáért – olvasható a komlói portálon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.