2021. december 8., szerda

A NYOLCADIK HULLÁM

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GYŐRI LÓRÁNT
2021.12.03.


...A Political Capital legutóbbi kutatása, mások eredményeivel összhangban, megerősítette, hogy az itthoni oltásellenesség alapvetően új társadalmi jelenség, amelynek hátterében alulról szerveződő mobilizáció és egy „álszakértői” generációváltás áll. Gődény György, majd az általa is létrehozott Orvosok a Tisztánlátásért „szakértői” platform gyorsan meglátta a „piaci rést” a járvánnyal összefüggő információéhségben és bizonytalanságban, majd az elmúlt harminc év talán legsikeresebb mozgalomépítésébe kezdett.


Először járványtagadó vagy relativizáló honlapok és Facebook-csoportok sorát hozták létre a „normális életet követelők” nevében 2020 májusától, s ezt a Normális Élet Pártjának bírósági bejegyzése követte. Az oltásellenesek erős online jelenlétére jellemző, hogy 2021 tavaszára az Orvosok a Tisztánlátásért platformhoz köthető médiumok váltak az oltásellenes tartalmak, dezinformációs narratívák és konteók legfőbb előállítóivá. Heti szinten több száz cikket vagy posztot publikáltak legalább százezres követőtáboruknak.

Az oltásellenes diskurzus ezzel párhuzamosan egyre inkább radikalizálódott, Nyugat-ellenes, pontosabban USA-ellenes fordulatot véve. Doktor Gődény 2020. szeptember 11-én a budapesti Amerikai Nagykövetség előtt tartott tüntetést COVID 9.11 címmel. Az oltásellenes fórumok és hozzászólások pedig ontják az Amerika-ellenes konteókat, kezdve attól az elmélettől, hogy a vírust a CIA hozta létre Kína ellen biológiai fegyverként, a Soros Györgyöt, Bill Gatest és a volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Henry Kissingert „eugenikai mestertervvel” vádoló hajmeresztő állításig. A narratívák mögött pedig felsejlik a Kreml és az általa folytatott hibrid hadviselés, amelynek legutóbbi fejleményeként oltásellenes „aktivisták” Kijevben szerveztek kormányellenes tüntetést, tiltakozó transzparenseiken a csak Oroszországban használt QR-kódot lobogtatva – amiről kiderült, hogy az Egységes Oroszország párt honlapjára mutat.

A hírnév mellett azonban az oltásellenes dezinformációk gyártása és terjesztése immár forintosítható haszonként is lecsapódott a többnyire valamilyen orvosi képzettségű és alternatív terápiákat ajánló vagy táplálékkiegészítőket forgalmazó oltásellenes influenszereknél. A G7 számításai szerint a haszon százmilliókban mérhető...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.