2021. december 3., péntek

AKNÁK KÖZÖTT KELL LAVÍROZNI A JOGBAN IS

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.12.03.


A 2022-es parlamenti választásokig már fél esztendő sincs hátra. Egyre több szó esik egy esetleges politikai fordulat lehetséges következményeiről, hiszen a hatalom új gyakorlóinak megannyi politikai, jogi, gazdasági aknával kell számolniuk, amelyeket a NER egy tucat év alatt szisztematikusan elásott. Ott vannak többek között az egypárti alaptörvény paragrafusai, az államirányítás kulcsterületein a kétharmados törvényekkel elmozdíthatatlanul pozícióba helyezett pártkatonák, a mesterségesen lerontott forint, a fülig eladósított büdzsé, a vágtató infláció.


Korábbi cikkünkben megszólaltattuk Ágh Attila politológust, most a jogi aknákról kérdeztük Kende Péter ügyvédet.

Nem akarom belevinni egy olyan vitába, amelynek módszereiről, megoldási lehetőségeiről koránt sincs egyetértés a jogtudósok között. Elfogadja, hogy közjogi értelemben valóságos aknamezőről beszélhetünk?

– Gyakorlatilag arról szól a kérdés, hogy milyen közjogi mozgástere lehet egy kormányzatnak Orbán Viktor és rendszerének bukása után. Jelenlegi ismereteink szerint nagyon szűkös. A Fidesz nem találomra helyezte el azokat a jogi aknákat, amelyekkel a maga alkotta társadalmi rendszert a „halála után” is életben akarja tartani. Szisztematikusan gyengítette a jogállamiságot, úgy, hogy olyan szabályrendszert épített ki, amely a saját pártelnöke karakteréhez illik, és korlátlan hatalomgyakorlást biztosít számára.

Orbán többször utalt rá, hogy a „mű kész”. Az általa megálmodott társadalom politikailag és jogilag felépült. Eben a helyzetben egyáltalán van tétje a következő választásnak?

– Még elég laza a kiöntött beton, sok múlik azon, milyen arányú győzelmet arat majd valamelyik politikai erő. Ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor könnyen beválthatja az ígéretét a miniszterelnök, hogy még legalább egy évtizedig az történik majd ebben az országban, amit ő akar. Ha az ellenzéknek netán sikerülne kétharmados győzelmet aratnia, elhárulnának a jogi akadályok a NER rendszerének gyors lebontása és egy demokratikusabb társadalom kiépítése előtt. Ha nem sikerül jelentős, azaz „alkotmányozó” többséget szereznie egy új kormánynak, az más helyzetet teremt.

– Konkrétabban?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.