2021. december 10., péntek

CSÚNYA MÍNUSZOKAT HOZOTT A NOVEMBER A BEFEKTETÉSEKBEN - AZ ELSZÁLLÓ INFLÁCIÓ OKOZOTT SOKKOT A HAZAI PIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.10.


Novemberben az omikronról szóló hírek miatt a nemzetközi piacok kockázatkerülő módba váltottak, a hozamgörbék a hosszabb hozamok esésének köszönhetően jellemzően laposodtak. Nálunk viszont az új inflációs csúcstól hajtva folytatódott az erőteljes hozamemelkedés. Folytatódott a hosszú kötvényekbe fektető, már korábban veszteségbe forduló alapok mélyrepülése.


Novemberben az amerikai és európai állampapírpiacokon a megbetegedések újbóli felfutásáról és a szuperfertőző új variánsról, az omikronról szóló hírek hatására a piacok kockázatkerülő módba váltottak, csapongó áralakulással. Hozzájárultak a hangulat romlásához az ukrán határ közelébe átcsoportosított orosz csapatokról érkező hírek is. A kötvénypiaci kockázati felárak egy éves csúcsra szöktek, az energiahordozók árai beestek, az emelkedő hozamtendencia éles zuhanásba fordult.

A hónap egészében a hozamgörbék így jellemzően laposodtak, a hosszabb hozamok esésétől vezetve. A kétéves amerikai állampapírhozam 7 bázisponttal 0,57 százalékra emelkedett, de az ötéves már 2 bázisponttal 1,16 százalékra csökkent. A tízéves 11 bázisponttal 1,45 százalékra, a harmincéves hozam 14 bázisponttal 1,79 százalékra esett – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.