2021. december 16., csütörtök

DÖNTÖTT A KÚRIA, KI KELL ADNI A KÓRHÁZKIÜRÍTÉSRŐL SZÓLÓ ADATOKAT

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.12.16.


Kásler Miklós tárcája mindent elkövetett, hogy az adatok ne kerüljenek nyilvánosságra, de a próbálkozás többször is elbukott.


Ki kell adnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a tavaly áprilisi kórházkiürítést elrendelő dokumentumot a Magyar Helsinki Bizottságnak – számolt be a jogvédő szervezet a Kúria friss döntése után. Hozzáteszik, hogy a Kúria sem fogadta el a Kásler Miklós vezette tárca „mondvacsinált érvelését”, hogy a közadat nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a járvány elleni védekezést.

„Az alperes minden konkrétumot mellőző hivatkozása nem támasztotta alá, hogy az adott esetben a kiadni kért közérdekű adatok megismerése [az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezése alapján] korlátozható” – indokolta ítéletét a Kúria a Helsinki szerint. Az alperes ez esetben az Emmi volt, a felperes pedig Tóth Balázs, a szervezet ügyvédje.

A cikkben emlékeztetnek, hogy 2020 áprilisában nagy felháborodást váltott ki, hogy előbb a kórházi férőhelyek 50, majd rövid idő múlva 60 százalékát kellett „felszabadítani”. A Helsinki szerint ezzel százaknak, akár ezreknek korlátozták az élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát – minden előzetes figyelmeztetés és látható előkészítés nélkül. Ennek ellenére a vonatkozó miniszteri döntést nem ismerhette meg a lakosság. A Magyar Helsinki Bizottság ezért adatkikéréssel fordult az Emmihez, de az tavaly májusban megtagadta ezt, arra hivatkozva, hogy a „kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. Ezt a civil jogvédő szervezet nem fogadta el, és bírósághoz fordult...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.