2021. december 12., vasárnap

ÉS AKKOR VÖLNER PÁLNAK VIRGÁCSOT HOZOTT POLT PÉTER - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.12.12.


Egy vesztegetési ügy miatt kikérte az ügyészség az Országgyűléstől Völner Pál mentelmi jogát; tizennégy éves rekordra nőtt az infláció; csődközelbe sodródott a hírhedt Evergrande. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Mindenkit meglepett Polt Péter, amikor kedd reggel közleményt adott ki arról: hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként azt kérte, hogy az Országgyűlés függessze fel Völner Pál mentelmi jogát. Az igazságügyi miniszter helyettese az ügyészség szerint rendszeresen 2-5 millió forint közötti összegeket kapott Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar most letartóztatott elnökétől, hogy bizonyos dolgokat elintézzen neki. Völner lemondott az államtitkári posztjáról – kap is majdnem 4 millió forint végkielégítést -, képviselő marad, a mentelmi jogát a jövő héten kiadhatja a parlament, az ügyvédjén keresztül pedig annyit üzent a sajtónak, hogy nem követett el bűncselekményt, és együttműködik a hatóságokkal. A családjához köthető cégnél eközben százmilliós vagyont találtak, a vagyonnyilatkozata alapján pedig – minő meglepetés – volt két jó éve, de igazán nagy vagyongyarapodás nem történt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar és elnöke körül hónapok óta dagad a botrány, az ügyben azonban eddig szinte teljes volt a hírzárlat. A hvg.hu értesülései szerint a kormánypártok mindent megpróbáltak megtenni annak érdekében, hogy az egészen a kormányzatig nyúló kínos ügy bizonyos, például Völner érintettségét bizonyító részletei minél tovább titokban maradjanak, lehetőleg egészen a választásokig ne legyen ez meghatározó téma. Úgy tudjuk, több ezer oldalnyi bizonyítékot, jórészt lehallgatási anyagokat gyűjtött össze a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az ügy gyanúsítottjai pedig őszintén megdöbbentek, hogy lebuktatták őket, mert vélhetően úgy érezték, Völner jelenti a garanciát a gördülékeny üzletmenetre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.