2021. december 7., kedd

"EZ VOLT A MOTTÓNK: OMEGA, AZ IGAZI VÁLASZTÁS"

MAGYAR NARANCS
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2021.12.06.


Lapunk 2015 nyarán készített életműinterjút Kóbor Jánossal. A beszélgetés újraközlésével az elhunyt zenészre emlékezünk.

Az Omega frontemberével még a nagy vitákat kiváltó felcsúti koncert előtt beszélgettünk. Orbán, 1956, az oroszok, a vallás és a stadionépítési láz is szóba került. Nagyinterjúnk teljes változata.


Magyar Narancs: Egyenesen Moszkvából érkezett erre az interjúra, ahol nem akárhol koncerteztek. A Megváltó Krisztus-székesegyházban, ahol a Pussy Riot-botrány volt.

Kóbor János: Az orosz újságok tele is voltak célozgatással, és úgy éreztük, az egyház részéről volt egy kis félelem, hogy megint botrány lesz. Szigorú előírások voltak, 90 decibelre korlátozták a hangerőt, és elkérték előre a számok szövegének fordítását is. Látták aztán, hogy sok benne a szakrális, meditatív elem, és ezzel így nem is volt semmi probléma.

MN: Itthon is több templomban és dómban lépett már fel az Omega az Oratórium című műsorával. A zenekar részéről mennyi ebben a projektben a zenei és mennyi a vallási indíttatás?

KJ: A zenekar fennállásának 53 éve alatt mi a végletekig eljutottunk, azonban a stadionkoncerteknél nagyobbakat nem lehet csinálni. A Népstadionban csináltunk négyet. Ott merült fel, hogy jó ez, de nem hiányzik egy kis klubhangulat? Persze a 60-as, 70-es évek hangulatát visszaadó klubok ma már nincsenek. Aztán pár éve egy templomban játszottunk egy válogatásműsort, a templom tornyának felújításához szerettünk volna hozzájárulni, ott éreztük meg, hogy igen, ez olyan, mint régen a klubok voltak. Szemeket, arcokat, embereket láttunk, nem tömeget. Ott döntöttük el, hogy megcsináljuk az oratóriumi programot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.