2021. december 31., péntek

EZT KELL TENNI, HOGY JÓ LEGYEN AZ ÚJ ÉV! - BŐSÉGES HIEDELMEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.31.


Számos babona kapcsolódik ahhoz, mit kell tenni annak érdekében, hogy bőséget hozzon az új esztendő. Összeszedtünk belőlük egy csokorra valót.


Egy kis pezsgőt önteni a földre azt jelentheti, hogy egész évben „dőlni fog a lé”, vagyis az új évben jó anyagiakra számíthatnak. Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok a következő évre szegénységet vetítenek előre. Ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Egész évben lesz pénze annak, aki szilveszter éjfélkor a kezébe vesz egy pénzdarabot, letérdel és imádkozik, illetve aki az újév napján kapott pénzt nem költi el. Rengeteg dologra kell még a babonásoknak figyelniük ilyenkor. Nem száradhat ruha, sőt edény sem. Rossz ómen, ha boldog újévet először asszony vagy lány kíván, de az sem jó, ha elsőként ők érkeznek vendégként.

A hiedelem szerint szilveszter éjszakán különösen sok szellem van az emberek körül, ezért, hogy elriasszák őket, az emberek álarcot húznak, ostort pattogtatnak, petárdát robbantgatnak, kolompolnak. Már az ókori Rómában óriási zajjal próbálták elűzni a gonoszt. Az évkezdés egyébként akkor még március 1-jére esett. A Gergely naptár 1582-ben nyilvánította az év kezdetének január 1-jét.

Újév napján semmi (még a szemét sem) hagyhatja el a házat, a portörlő rongyot sem szabad kirázni. Ollót kézbe venni a szerencse elvágását jelentheti. A hiedelem szerint eleve célszerű odafigyelni, mit csinál valaki az újév első napján, mert az az egész évére hatással lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.