2021. december 31., péntek

EGY PSZICHIÁTER FŐORVOS 300 EZER FORINTÉRT INTÉZTE EL, HOGY AZ ELÍTÉLTEKNEK NE KELLJEN BÖRTÖNBE VONULNIUK

TELEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2021.12.31.


Az idén ellenőrzött egészségügyi dolgozók nagyjából fele utasította vissza a hálapénzt – írja a Népszava.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március óta megbízhatósági vizsgálattal teszteli az egészségügyet. A mesterségesen generált élethelyzetben egy speciálisan képzett rendőr játssza el a beteg vagy a hozzátartozó szerepét, aki megkísérli megvesztegetni a vizsgált személyt. Azt nézik, hogy az illető elfogadja-e a kenőpénzt, vagyis visszaél-e hivatali vagy a munkaköréből fakadó helyzetével.

Rejtett eszközökkel kép és hangfelvétel készül, ami később bizonyítékként is szolgálhat. Az idén végzett megbízhatósági vizsgálatok során körülbelül ugyanannyian utasították vissza a korrupciós összegeket, mint ahányan elfogadták.

„Az elmúlt egy évben 42 olyan eset volt, amikor vagy feljelentéssel éltünk, vagy nyomozást kezdeményeztünk egészségügyi dolgozókkal szemben különböző korrupciós és más bűncselekmények miatt. Sokféle orvosi területen végeztünk bűnfelderítő tevékenységet: a reumatológiától elkezdve a nőgyógyászaton át a sportorvosi és pszichiátria vizsgálatokig” – mondta Váradi Piroska rendőrezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Népszavának.

Példaként egy pszichiáter főorvos esetét hozta föl, aki elítélteknek segített abban, hogy elodázzák a büntetésük letöltését. „Igazolásokat adott elítélt embereknek azért, hogy ne kelljen bevonulniuk a büntetés végrehajtáshoz, 300 ezer forint volt ez az összeg. Amellett, hogy elfogadta a felkínált pénzt, még jó tanácsokkal is ellátta a tárgyalótisztet: hogyan és milyen formában kell majd befeküdnie, milyen igazolást állít ki a számára. Róla volt olyan információ, hogy mindezt nem először tette” – mondta Váradi...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.