2021. december 7., kedd

ÍME, ITT AZ ÚJ NÉMET KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2021.12.03.


Gyakorlatilag mindhárom párt elégedett lehet a koalíciós tárgyalások eredményével, megkapták azokat a tárcákat, amelyeket szerettek volna.


A 17 tagú kormányban a szociáldemokraták (SPD) 8 helyet kaptak, ebben benne van Olaf Scholz kancellári helye is, a többi 9 helyen a Zöldek és a szabaddemokraták (FDP) osztoztak meg. Németországban nem egyszerű a politikai helyzet, 16 tartományban 14 különböző koalíció van jelen, tulajdonképpen csak egyetlen párt van politikai karanténban, ez pedig a szélsőjobbos AfD, azaz Alternatíva Németországért, amely keleten egyébként különlegesen erős és népszerű.Létezik a német jogban egy különleges intézmény, ez a mjnisztérium vétójoga, ilyet kaptak a zöldek, akik a klímavédelemmel foglalkozó minisztériumot viszik, és a szabaddemokraták, akik a digitalizációval foglalkoznak. Ez is mutatja, hogy az új német kormány mit tart a legfontosabb teendőnek, mire figyel oda a legjobban. Prőhle Gergely, Magyarország volt berlini nagykövete hozzáteszi, hogy azért nem egészen világos, hogy mit is jelent ez a vétójog, ezen még német jogtudósok is vitatkoznak.

Nos, nézzük akkor a tárcakiosztást a teljesség igénye nélkül. Először a szociáldemokraták. Az egészségügyet Karl Lauterbach orvos kapja, aki a járvány óta a legismertebb közegészségügyi szakemberré vált a közvélemény szemében. Az építésügyért Klara Geywitz lesz a felelős, aki a kabinet egyetlen kelet-német tagja. Az építésügy fontos pontja volt a koalíciós tárgyalásoknak, mert Scholz évente 400 ezer új lakást akar építtetni, hogy megoldja a lakhatási problémát új, megfizethető bérlakásokkal. Hubertus Heil marad a munka- és szociális ügyekért felelősminiszter, nem kisebb feladattal, mint a munkanélküliségi juttatások rendszerének átalakítása.

A zöldeké a külügy, a környezet- és természetvédelem, a fogyasztóvédelem, a nukleáris biztonsággal is ők foglalkoznak. Az ökopárt kapta meg a mezőgazdasági és élelmezési tárcát, és természetesen a klímavédelmet is.

Az FDP kapja a pénzügyminisztériumot, az oktatási, tudományos, kutatási t
árcát, a közlekedést, valamint a digitális infrastruktúrával foglalkozó minisztériumot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.