2021. december 21., kedd

LANTOS: A KÓRHÁZAKBAN MÁR CSAK AZ ELLÁTÁS ILLÚZIÓJA, AMI ZAJLIK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió
2021.12.21.


A Magyar Orvosi Kamara megkongatta a vészharangot, miután kiderült, hogy a kórházak még a normális órabért sem hajlandók kifizetni az ünnepnapokon ügyeletes orvosoknak. Egy fiatal orvosnak 1300 forintért kellene dolgozni karácsonykor. Lantos Gabriella egészségügyi menedzser szerint alig lesz olyan, aki ennyiért elvállalja a munkát, és bár mindig akad egy-két ember, aki hivatástudatból elvállalja, de csak az ellátás illúziója, ami zajlik.

Az idén karácsonykor és ünnepnapokon a fizetésének csak a 70%-át kapja meg, azaz óránként csak 1300 forintot kap egy fiatal orvos az ügyeletért. Ez szánalmas, és az, hogy legalább a teljes fizetésüket kapják meg, az nem pusztán bérharc, hanem már arról szól, hogy lesz-e valaki, aki ellát bennünket karácsony éjszaka vagy másnap, ha esetleg elcsúszik valaki és eltöri a kezét, mondta Lantos Gabriella egészségügyi menedzser a Reggeli gyorsban.

Elég komoly dolgokról van szó

A Magyar Orvosi Kamara gyakorlatilag könyörgő hangú közleményt adott ki, amiben arra kéri az embereket, hogy támogassák őket abban a küzdelemben, ami legalább a valóságos bérért folyik. Lantos emlékeztetett arra, hogy nemhogy kevesebb, de a Munka törvénykönyve szerint több pénz is jár az ünnepnapokon végzett munkáért, de amikor ő egy magán kórházat vezetett, dupla pénzt fizettek az ügyeletért, és még úgy is "vadászni kellett, hogy valaki vállalja el a karácsonyi vagy a szilveszteri ügyeletet". Elképesztő cinizmusnak nevezte, hogy ehhez képest most 70 százalékot kínálnak.

"Ki lehet így is zsigerelni az embereket, de akkor így darabonként fogynak el". Hogy ez miképpen fog megnyilvánulni, arra azt mondta, hogy az ápolók és az orvosok nem olyan fajták, akik tüntetést szerveznek a parlament elé és tojásokkal dobálják meg a miniszterelnököt, hanem "szépen, csendben elszivárognak". Szerinte ez történik tíz éve, hogy elszivárognak az egészségügyből a munkavállalók, "az ápolók elmennek a kutyakozmetikába, ahol kellemes munkával keresnek kétszer annyit, mivel gazdák megbecsülik az ápolónőket, és utána a karácsonyt és a szilvesztert is otthon töltik".

Amikor ügyelni kell, egy orvosok inkább elmegy Angliába tízszer ennyiért, és így "elég bajban lesznek a betegek". 

Azért tehetik meg a kórházak, hogy csak ennyi pénzt fizessenek az ügyeletért, mert a jogállási törvénybe lett becsomagolva, a mögöttes filozófia pedig az, hogy az orvosok rendes fizetésemelést kaptak, csakhogy a fiatal orvosok még így is kevesebbet keresnek, mint például egy informatikus, "aki hetekig ki sem teszi a lábát otthonról, nemhogy karácsonykor ügyelne".

Lantos szerint a bértábla torz, ezért a fiatalok elhanyagolható összeget keresnek, "zsebpénzt", és ahogy öregednek, egyre többet keresnek. Legalábbis az államnál. A piacon viszont ez nem így van, ott 35-40 éves korra elérik a csúcsfizetésüket, ami majd 50 év felett elkezd csökkenni, amikor az ember már nem olyan aktív. "Na, ez az államnál nem így van". Valaki minél öregebb, minél rugalmatlanabb, minél kevésbé ismeri az új eljárásokat, annál többet keres, és a fiatal jól képzettek elképesztően keveset, ezért is mennek egyre kevesebben az ilyen pályára, vagy ha igen, pár év múlva otthagyják azt, mondta a szakember.

Mi lesz így karácsonykor a kórházakban? Lantos szerint mindig lesz egy olyan orvos, aki bolyong valamelyik folyosón, és olyan nem lesz, hogy egyetlen darab sincs, csak szerinte ez még nem jelent ellátást. Magyarországon már nagyon régen nem tartják be a feltételeket, és bár jogszabály írja elő, hogy hány és milyen képzettségű embernek kell jelen lennie az osztályokon munkaidőben és ügyeleti időben, de a magyar egészségügy nagyon régóta már a munkaidőben előírtakat sem tartja be, mondta. "Amikor ez be van söpörve a szőnyeg alá, akkor az emberek azt gondolják, hogy ezek hivatástudattal megáldott emberek végül úgyis bemennek majd dolgozni, de egy két kivételtől eltekintve nem mennek be". Aki karácsonykor vagy a két ünnep között kerül kórházba, még annál is kevesebb igénnyel tekinthet az ellátására, mintha sima hétköznap megy be, pedig már az is elkeserítő. Ez valójában az ellátás illúziója, ami zajlik, mondta.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.