2021. december 31., péntek

MÁR SAJÁT BANKJA IS VAN AZ ORBÁN CSALÁDNAK

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2021.12.30.


Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató-főtulajdonos eddigi részesedésének megvásárlásával a BDPST Zrt a Gránit Bank többségi tulajdonosa lesz. Tiborcz István vállalkozása Hegedüs cégének, az EPM Tanácsadó Kft-nek veszi meg a döntő részét. Hegedüs - aki ezután is megmarad aktív elnök-vezérigazgatónak - az EPM-en keresztül birtokolta a bankrészvények 57 százalékát, de a szavazati aránya ennél is magasabb volt.

A NER-es államkapitalizmus jegyében Orbán családja olyan bank többségét szerzi meg így, amiben állami tulajdon is van, a Gránitban ugyanis a Széchenyi Alapok által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőke Alapnak is van 5,9 százaléka.

Az ügyről kiadott közlemény szerint Tiborcz pénzügyi befektető lesz, hosszabb távra tervez és tőkeemelésre is készül. A NER-rel pont egyidős, a 2010-es alapításakor Demján Sándor milliárdos építési vállalkozóhoz kötött Gránit kicsiny, de jó bank, nagyobb ismert kockázatok nélkül, ami az utóbbi években egyre növekvő nyereséget ért el. a tavalyelőtti 1,1 és a tavalyi 1,6 milliárdos adózott eredmény után idén már 4 milliárd körüli adózott profitot várnak.

A vételára ennek megfelelően magas lehetett, bár erről egyelőre nem szivárgott ki semmi. Némi támpontot nyújthat, hogy amikor az állam 2017. végén eladott egy 36,5 százalékos, vagyis kisebbségi pakettet Hegedüs Évának, annak vételára akkor 4,5 milliárd forint volt. Ezt mechanikusan felszorozva 7 milliárd forintos érték jönne ki a most eladott 57 százalékos pakettre. De 2017 óta egyrészt jelentősen nőtt a bank jövedelmezősége, egy többségi irányítást biztosító részvénycsomag pedig mindig többet ér, mint egy kisebbségi, így könnyen elképzelhető, hogy a mostani vételár a tízmilliárdos kategóriában mozog.

A Gránit Bankkal egy ideje már szoros kapcsolatot ápolt a NER, az MNB az alapítványai pénzének egy részét itt tartotta betétként és a Telex témáról írt friss cikke szerint "az ügyfélkörben is volt némi neres sűrűsödés." A bankban az állam az elmúlt években kétszer is tőkét emelt, 2013 júniusában 2,6 milliárd forinttal, 2015 decemberében pedig 1,7 milliárd forinttal. Az Átlátszó 2018-as cikke szerint akkor már évek óta részben a Gránit Bank finanszírozta Tiborcz István BDPST-jének nagy ingatlanos projektjeit, az akkori összesítés szerint 3,5 milliárddal. Vagyis Tiborcz lényegében megvette a saját hitelezőjét.

A Gránit Bankot eladó Hegedüs Éva tagja a NER legerősebb asszonyait tömörítő egyesületnek, a Nők Magyarországért Klubnak, melynek elnöke Novák Katalin, és aminek olyan tagjai vannak, mint Máger Andrea tárca nélküli miniszter, Schmidt Mária Facebook-kommentelő, Szabó Tünde sportügyi államtitkár, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Szili Katalin kormánymegbízott vagy Illés Boglárka Fidelitas-elnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.