2021. december 31., péntek

PARTI NAGY LAJOS: SZERETNÉM MEGÉRNI, HOGY MAGYARORSZÁG ERŐS, STABIL DEMOKRÁCIA LESZ EGY ERŐS EURÓPAI UNIÓBAN

RTL.HU
Szerző: MÓNUS MÁRTON
2021.12.30.


Le kell győzni a covidot és Orbán fékevesztett rendszerét, de tartok tőle, hogy egyik sem lesz egyszerű – mondja a Kossuth díjas író, költő.


Mi volt 2021 legjobb és legrosszabb hozadéka az ön számára?


A legrosszabb alighanem a covid, ahogy posztcovidba, s újból covidba váltott. A hétköznapi belátás, hogy ez „a háború után is” tartósan itt marad velünk, a szörnyű hozadékaival is, a tanulságaival is, a közös sérülékenység tudatával, hogy – Balázs Béla száz éves soraival a Kékszakállú herceg vára szövegkönyvéből – „az világ kint haddal tele, de nem abba halunk bele, Urak, Asszonyságok”. S tulajdonképpen a legjobb hozadék is a coviddal kapcsolatos: nem lett senki súlyos beteg a környezetemben, továbbá lett vakcina, s a három oltás ad annyi biztonságot, hogy az ember, legalábbis e tájon, éljen és élni hagyjon. Legrosszabb hozadék még, hogy fél évre kiálltam a magam munkájából egy felkérés kedvéért, de ez a legjobb hozadék is, hisz tavasztól őszig megírtam egy kisregényt, „féltényprózát” Árnyékporocska címen, egy elfelejtett Kner-rokon, Kner Piroska elfelejtett szakácskönyvének kísérőkönyveként, lényegében arról, mit tudhatunk valakiről, akiről szinte semmit nem tudunk.

Mi az, amit leginkább vár, és amitől legjobban tart 2022-ben?

Egyrészt azt várom, hogy a covid betagolódik a rendszeres oltással fékentartható légúti betegségek közé, másrészt, hogy a magyar választásokon sikerül végre leváltani Orbán fékevesztett rendszerét. Amitől legjobban tartok, hogy ez mégsem lesz ilyen egyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.