2021. december 20., hétfő

MATOLCSY GYÖRGY: MIT ÉR A JEGYBANK, HA MAGYAR?

MAGYAR NEMZET
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2021.12.20.


A Covid–19 járvány sikeres magyarországi kezelése lényegében három alapra épült: a korábbi évtized eredményeire, az egészségügyi és gazdasági válság kezelésére hozott határozott kormányzati intézkedésekre és az MNB pénzügyi forrásainak célzott mozgósítására. A sikeres magyar válságkezelés egyben újabb bizonyítéka annak, hogy a sikerhez szuverén kormányra és önálló jegybankra van szükség.

A válság előtt az MNB európai összevetésben is kimagaslóan teljesített az árstabilitás biztosítása terén. A 2017 januárja és 2020 decembere közötti 48 hónapból 44 alkalommal az infláció a 3 százalékos cél körüli toleranciasávban mozgott, miközben az időszak átlagos inflációja éppen 3 százalék volt. Ezzel az inflációs célkövetés két évtizedes hazai történetében először, míg európai összevetésben egyedüliként teljesült az inflációs cél tartós elérése.

A válságkezelés valójában hitelalapú volt, mert a költségvetés, a vállalkozások (különösen a kkv szektor) és a családok egyaránt éltek a kölcsönökből fedezhető válságkezelés lehetőségeivel. Szemben az 1920 utáni évszázad összes válságával – amikor vagy a pénz területéről indult a krízis, vagy végül a pénzügyi rendszer is válságba került – 2020–2021-ben a magyar pénzügyi rendszer egyetlen pillanatban sem ingott meg és folyamatosan biztosította a válságkezelés pénzügyi forrásait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.