2021. december 10., péntek

MATOLCSY MÉG MINDIG HISZ SAJÁTOS KÜLDETÉSÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2021.12.10.


Nagy meglepetést keltett Matolcsy György, amikor a Parlamentben bejelentette, hogy sokkal nagyobb lesz az infláció, mint korábban megjósolták. A Magyar Nemzeti Bank 2020-as működéséről szóló beszámoló alapesetben nem okozott volna különösebb izgalmat, de a jegybank elnökének ez a megjegyzése hideg zuhanyként hatott. Valóban ennyire váratlan volt ez a bejelentés, és tényleg ekkora meglepetés volt? Erről beszélgettünk Király Júliával, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökével.


– Tényleg nagy meglepetés volt, hiszen az MNB szeptemberi előrejelzése még három százalékos inflációt jósolt év végéig. De még ennél is nagyobb volt a döbbenet, amikor Matolcsy közölte, hogy jövőre egész évben öt százalékos marad a pénzromlás.

Ennek mi az oka?

– Szinte az összes fejlett ipari országban megnőtt az infláció. Így az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és az eurózóna valamennyi országában magasabb volt a pénzromlás üteme, mint azt korábban várták. Ennek több oka van. Egyrészt az energia árak volatilitása, vagyis az, hogy egyszer hirtelen megemelkednek, aztán ugyanilyen gyorsan le is csökkenek. Még nem tudni, ez hogyan épül be az árakba. Másodszor a beszállítói láncok szétszakadása, amit röviden chip-hiánynak szoktak nevezni. Valójában ez egy erős kínálatcsökkenést jelent a piacokon. Harmadrészt a pandémia okozta jelentős munkaerőhiány. Még nem tudjuk, hányan léptek ki végleg a munkaerőpiacról. Negyedszer a kormányok és a jegybankok által mesterségesen felpörgetett kereslet. Magyarországon ezeken kívül még egy ötödik ok is gyorsítja az inflációt. Mégpedig a járvány előtti laza monetáris és költségvetési politika, ami most üt vissza. Már 2018-ban jelentkezett egy erős inflációs nyomás a kelet európai országokon, amire az MNB semmit nem lépett. Pedig a szomszédos országok jegybankjai mind komoly kamatemelésekkel igyekeztek útját állni ennek az inflációs nyomásnak. Így mostanra újból egyike vagyunk az Európai Unió három legnagyobb inflációt felmutató országának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.