2021. december 15., szerda

MEGTALÁLTUK VÖLNER PÁL „MÉSZÁROS LŐRINCÉT” – MOST NYERT 220 MILLIÁRDOS GIGAPROJEKTET AZ ÁLLAMTÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.12.15.


I
lyen tényleg nincs, és mégis van: kilométerenként bő 14 milliárd forintos rekordáron készül gyorsforgalmi utat építeni az államnak az a Dömper Kft. vezette konzorcium, melynek főalakja – mint alább bizonyítjuk – alaposan „összedrótozta” magát Völner Pál családjával. Abronits Róbertről van szó, akit anno Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter tett híressé – hogy végül a korrupcióval most meggyanúsított fideszes (ex)államtitkár árnyékában váljon a NER második számú útépítőjévé. A Dömper-csapat összesen 220 milliárdot kasszírozhat egy 15,4 kilométeres útszakaszért; ez a kft. elmúlt húszévnyi összbevételének a kétszerese.

„A baloldal mint egy éhes kutya egy falat csontra, úgy repült rá Völner Pál keddi lemondására. Nem ártana azért visszafogottabbnak lenniük, hiszen nagyon keveset lehet tudni a titkosított eljárás részleteiről, az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet.” A Régió TV Esztergom (RTVE) csatorna honlapján ez a múlt szerdai „hír” az egyetlen, amelyben Völner Pál igazságügyi államtitkár, miniszterhelyettes korrupciós ügyével bátorkodtak foglalkozni a szerkesztők. Ez azért különös, mert a vállaltan kormánypárti, a köztelevízió partnereként és a Médiatanács állandó támogatottjaként jegyzett adó korábban a világért ki nem hagyott volna egyetlen Völnerhez köthető történetet sem. Mármint pozitív hangvételű történetet. Két nappal azelőtt például, hogy a Komárom Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületét (Esztergom, Dorog, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót, stb.) képviselő fideszes politikus lemondott az államtitkárságról, még kommentár nélkül bombázhatta „örömteli” kormányzati bejelentésekkel az RTVE-t figyelő nyugdíjasokat és fiatalokat.

Miért vesztegettünk ennyi betűt egy helyi tévéadó szerkesztési gyakorlatára? Csak azért, mert éppen ebben a médiumban „egyesült” a Völner család és a NER második számú útépítőjévé most felkapaszkodott Dömper Kft. tulajdonosa, bizonyos Abronits Róbert. Ahogy a cikkünk végén lévő ténytárból részletesen kibogarászható, az RTVE irodáit közvetve az exállamtitkár fia, Völner Marcell birtokolja, míg az üzemeltető céget a – Völnerékhez hasonlóan – nyergesújfalui illetőségű Abronits Róbert.

Utóbbit nem azért nevezzük a NER-sztrádaberuházók másodikjának, mert Mészáros Lőrinc és Szíjj László magántőkealapjai (valamint az osztrák Strabag) mellett az ő Dömper Kft.-je is bejelentkezett a Fidesz-kormány által 35 évre kiszervezendő, „koncessziósítandó” autópálya-fenntartásra. Ez a feladat ugyanis alighanem Mészárosék szintje. Viszont két hete derült ki, hogy Abronits dömperei építhetik meg Magyarország eddigi legeslegdrágább gyorsforgalmi útszakaszát – kilométerenként bő 14 milliárd forintért. (Természetesen mindig van magyarázat a kiugró költségekre: sok műtárgy, híd meg alagút lesz a pályán.) Egyébként eddig is a Dömper-kör volt a csúcstartó 11,14 milliárddal (ezt az árat a Fertőrákos és az osztrák határ közötti rövidke útdarabra kapják), de a mostani új, 14 milliárdos projekt azért jóval „nemesebb”. Ugyanis a Mészáros Lőrinc és Abronits Róbert tágabb pátriáit, azaz Bicskét és Esztergomot összekötő M100-as megépítéséről van szó, melynek első, olcsóbbik részét vihette a Strabag, a második, 15,4 kilométerest pedig a Dömper vezette konzorcium. Az Abronits-csapat mai tudásunk szerint összesen 220 milliárdot kap majd e munkáért; ez a pénz – alaposan utánaszámoltunk – a Dömper Kft. elmúlt húszévnyi összes árbevételének a kétszerese...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.