2021. december 28., kedd

ORBÁN FRANCIA SZEMMEL - PUSZTÍTÓ ELEMZÉST TETT KÖZZÉ EGY KUTATÓKÖZPONT - ŐK ÉS MI, MINDEN ERRŐL SZÓL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.28.


A francia szocialista "L'OURS" elméleti-történelmi kutatóközpont év végi különszámában a jobboldali populizmus különböző megnyilvánulási formáit sorolja fel, és a nacionalistának minősített Orbán-rendszerről is olvasható elemzés, ahol a szerző szerint a demokrácia egyre formálisabbá válik, és megjelennek benne a diktatúra vonásai.

Az elemzés leírja, hogy Orbán Viktor, akinek a szándékait kezdetben sokan nem látták át, miként üresítette ki 2010 után, fokozatosan a demokratikus kontrollmechanizmusokat, és helyezett fideszes kádereket a megcsonkított hatáskörű Alkotmánybíróságba, a Számvevőszék élére, a médiahatóságba és más kulcspozícókba.

Kitér arra, is, hogy az egyetemek alapítványi modell szerinti átalakítása a 2022-es kormányváltozás esetére megfosztja az új kormány leendő oktatási miniszterét az intézmények fölötti tényleges felügyelet lehetőségétől. A cél az, hogy szükség esetén barátok kezébe adják a vagyonelemek fölötti rendelkezést.

Kiemeli a cikk, hogy a koronavírus-járvány kitörése nyomán elharapózott az úgynevezett salátatörvények alkotásának a gyakorlata: az egyik ilyen törvény 31 más hatályos jogszabályt változtatott meg, és ezek közül csak négy vagy öt volt valóban releváns járványszempontból. Az Orbán-kormány a forráshiányra - és a hatékonyság növelése érdekében a források központosításának szükségességére - hivatkozva szétzilálja a helyi önkormányzati rendszert, a településektől megvonja az iskolák és egészségügyi intézmények finanszírozását. Ez különösen igaz azután, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon az egyesült ellenzék visszaszerezte Budapestet és számos vidéki várost. Az üzenet az, hogy csak a kormány támogatói jutnak kedvezményekhez.

A L’OURS rámutat arra, hogy a Fidesz az állandó ellenségkeresés jegyében politikai fegyverként próbálja ismét használni a Budapest-vidék ellentétet. Orbán és a Fidesz elitje tart a nagyvárosoktól, különösen Budapesttől. Számukra a vidéken és a határon túl élők jelentik az igazi Magyarországot. A népet és az országot meg kell védeni a külső-belső ellenségtől. Ellenség lehet bárki, így a judeoplutokrata nemzetközi pénzügyi arisztokrácia, a szuverenitást sértő Brüsszel, a Magyarországot gyűlölő demokraták által irányított Amerika, a szomszéd országok magyar kisebbséget elnyomó elitje, a migránsok, az LMBTQ-lobbi, a kommunisták, valamint az ellenzék, amely tönkretette az országot...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.