2021. december 16., csütörtök

ÖSSZEFÜGGÉS VAN A MASZKHASZNÁLAT ÉS A COVID-HALÁLOZÁS KÖZÖTT

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.12.16.


Most először vizsgálták nagyobb mintán a maszkhasználat és a COVID-19 miatti halálozás változását – írja az Eurekalerten megjelent sajtóközlemény. Az American Journal of Preventive Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint idővel a COVID-19-hez kapcsolódó halálozások számának növekedése lényegesen lassabb volt azokban az országokban, amelyek maszkkal kapcsolatos törvényeket vezettek be, mint azokban az országokban, amelyek nem.

„Míg ezt megelőzően számos tanulmány foglalkozott a maszkok COVID-19 esetekre gyakorolt hatásával, kevesebb tanulmány foglalkozott azzal, hogy a maszkviselés csökkentheti-e a COVID-19 okozta halálozások számát, és egyetlen tanulmány sem vizsgálta több ország adatait” – írta a közleményben Sahar Motallebi svéd kutató. A mostani kutatás azért különleges, mert kulturálisan sokszínű, nagyszámú alannyal dolgozik, a kutatók szerint pedig ez is igazolja a maszkok hatásosságát.

A kutatáshoz kiválogatták az ENSZ humánfejlettségi mutatója szerinti leginkább jóléti országokat, az időjárási sajátosságok miatt kihúzták a déli félteke országait, illetve az Egyesült Államokat és Kanadát, mert utóbbi kettőben állami szinten hozzák a szabályozásokat.

Az így maradt 44 országból több milliárd vizsgálható alany maradt a témában.


Az országok közül 27-ben hoztak kötelező maszkviselési szabályokat, 17-ben pedig nem. A kutatók 2020. február 15., azaz a vizsgált országokban az első megerősített haláleset időpontja és 2020. május 31. között vizsgálták a COVID-19 okozta haláleseteket. Tíz releváns demográfiai, társadalmi, klinikai és időfüggő tényezőt vizsgáltak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.