2021. december 16., csütörtök

SEMMI JÓRA NEM SZÁMÍTHATUNK JÖVŐRE - HA EZ ÍGY MEGY TOVÁBB, NAGY LESZ A BAJ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.16.


Elszálló infláció, emelkedő kamatok – erre számíthatunk jövőre a kormány és a jegybank által kialakított gazdaságpolitikai mixnek köszönhetően. Míg az egyik fűti, a másik hűti a gazdaságot. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint a jegybank várakozásánál nagyobb lesz a pénzromlás üteme, a gazdaságkutató 5,5 százalékos átlagos inflációval számol.


A várakozásnál valamivel nagyobb mértékben lassult a gazdaság növekedési üteme 2021 harmadik negyedévében. A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékos éves bővülése csak nagyon tompítva tükrözi vissza azt a drasztikus negatív fordulatot, ami az áru-külkereskedelem terén végbement – derült ki a Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúrajelentéséből.

Az export ugyanis drasztikusan visszaesett, míg az import bővülése folytatódott. Az év első felében látott áruexport-növekedés a globális szállítási láncok korábbinál is fojtogatóbbá váló, főleg az ipart gúzsba kötő zavarai, a chiphiány, az alapanyag- és alkatrészhiány és a szállítási szűk keresztmetszetek miatt fordult csökkenésbe, tehát elvben átmeneti jelenség. A gyakorlatban azonban gyors javulásra egyre kisebb az esély, szinte biztosan csak jövőre kerül rá sor. A globális szállítások zavarai a jövő évi növekedésre is fontos kockázatot jelentenek.

Kisebb lesz az idei növekedés

Noha a fogyasztás és a beruházások jó ütemben nőttek tovább, a külkereskedelem a harmadik negyedévben olyan mértékben hatott negatívan az teljes növekedési ütemre, hogy az könnyen 4 százalék alá eshetett volna, ha nőnek jelentősen a készletek is. Utóbbi megismétlődése kérdéses, így a negyedik negyedévben a növekedési ütem jó eséllyel jelentősen tovább lassul. Az idei évre így csak 6,1 százalékos növekedést vár a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet. (Az októberi előrejelzésük még 6,8 százalék volt.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.