2021. december 12., vasárnap

SZABAD ORSZÁGBAN A MECENATÚRA A SZABAD KULTÚRA GARANCIÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.12.11.


Még néhány hét és beélesedik a 2022-es választási kampány. Egyre több szó esik egy esetleges politikai fordulat lehetséges következményeiről, hiszen a hatalom új gyakorlóinak megannyi politikai, jogi, gazdasági aknával kell számolniuk, amelyeket a NER egy tucat év alatt szisztematikusan elásott. Korábbi cikkeinkben többek között az egypárti alaptörvényről, a kétharmados törvényekről, a fülig eladósított büdzséről kérdeztük a szakembereket. Ezúttal a kulturális életben elrejtett ideológiai és gazdasági aknákról beszélgettünk Németh Gábor József Attila-díjas íróval, forgatókönyvíróval, szerkesztővel, egyetemi oktatóval.


Amikor a kormány megkezdte a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel a felsőoktatás alapítványosítását, egyike volt azoknak az oktatóknak, akik szót emeltek ellene.

Nem is lehetett volna szó nélkül hagyni. Ezt a NER modellváltásnak nevezte el, jó példaként arra, hogyan lehet a nyelvvel bizonyos fogalmak valódi jelentését elfedni. A napokban jelent meg Victor Klemperer filológus, az összehasonlító irodalomtudomány szakértőjének legfontosabb könyve, a Harmadik Birodalom nyelve, amelyben azt fejti ki, hogyan „rabolta el” Németországban a fasizmus az országot a nyelv elrablása révén. Amikor a SZEF bedarálása elkezdődött, a fenntartó minisztérium képviselői folyamatosan „egyeztetésről” beszéltek, de valójában a találkozókon semmilyen kérdésre nem kaptunk érdemleges választ. Egyoldalú, részleges tájékoztatásról volt szó, ezt nevezték egyeztetésnek. Ez a csúsztatás-technika a NER bejáratott módszere, tökélyre fejlesztette hogyan kell valamit másnak nevezni, mint ami valójában. Ami az egész magyar felsőoktatásban az elmúlt két évben „modellváltás” címén megtörtént, az valójában a NER- és Fidesz-hű „mélyállam” kiépítésének egyik eszköze volt. A kuratóriumokba kizárólag NER-hű kliensek és gyakorló politikusok kerültek, a testületeket felruházták az egyetemi autonómiai garanciáival és döntési jogköreivel. Ettől kezdve a magyar felsőoktatás el is veszítette Európa-komfort jellegét, ezek az intézmények a Magna Charta Universitatum szellemének értelmében, többé már nem nevezhetők egyetemnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.