2021. december 21., kedd

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN SZEMBESZÁLL AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG LEGUTÓBBI DÖNTÉSÉVEL? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.21.


A kormányfő a legújabb közleményben nem mondta ki egyértelműen, hogy eleget tesz a határozatnak.


Bloomberg

A hírügynökség úgy értékeli Orbán Viktor újonnan közzétett szamizdatját, hogy elképzelhető: Magyarország szembeszáll az Európai Bíróság legutóbbi döntésével, amely kifogásolta a magyar menedékpolitikát, ideértve, hogy a hatóságok nem tarthatják időtlen időkig fogva a menedékkérőket a két, azóta bezárt tranzitközpontban a szerb határ mentén. A kormányfő mindenesetre a legújabb közleményben nem mondta ki egyértelműen, hogy eleget tesz a határozatnak.

De az ügyben már az Alkotmánybírósághoz fordult, ám az csupán arra jutott, hogy a végrehajtó hatalom bizonyos, korlátozott esetekben eljárhat az érintett ügyekben, ha ott hiányzik a minden részletre kiterjedő uniós szabályozás. Azaz nem váltotta be a reményt, hogy egyértelműen igazolja a hivatalos álláspontot a menedékpolitika kapcsán. Viszont ha Magyarország figyelmen kívül hagyja az EUB véleményét, akkor azt kockáztatja, hogy súlyos napi bírságot kell fizetnie.

Yahoo/AP

Bebizonyosodott, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is bevetették az immár hírhedt izraeli kémprogramot. A célpont két jogász volt, akik szemben állnak a hatalommal. Ezt ugyanaz a kanadai laboratórium állapította meg, amely korábban megvizsgálta az összes érintett okos telefonját.

Az egyik áldozat egy neves ügyvéd, aki vezető ellenzéki vezetőket képvisel. Az ő készülékére a 2019-es választások véghajrájában telepítették a programot, de azt már 2017-től kezdve alkalmazták, ám idáig nem lehetett tudni, hogy pontosan kikkel szemben. Az összefoglaló megemlíti, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan a lengyel vezetést is a demokratikus normák megszegésével vádolják. Mellesleg időközben Kósa Lajos el is ismerte, hogy megvették az eszközt. Úgy tudni, hogy Németország és Spanyolország is a felhasználók közt volt Európában, a gyártó NSO viszont ezúttal is mossa kezeit, mondván, hogy ő csupán állami intézményeknek adta el a szoftvert.

Mindenesetre a két lengyel célszemély úgy gondolja, hogy ügyükben az illiberális kormány a felelős, vagyis az eset megint csak azt mutatja, milyen veszélyes mértékben bomlott le a jogállam. Az állambiztonsági szervek szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a hatalom rendelte meg lehallgatásokat, illetve hogy kapcsolatban állt az izraeli eladóval.

A kanadai szakértők viszont azt mondják, hogy aki beveti ezt az eszközt, az diktátorokkal és autokratákkal fúj egy követ, mert azok az ellenségeiket igyekeznek kifürkészni vele, ám az ilyesminek nincs helye az EU-n belül.

Az egész ügyet egyébként két éve pont az a tévétársaság szellőztette meg, amelynek a Jog és Igazságosság most be akarja vinni a megsemmisítő ütést. Mindenesetre a TVN24 akkor azt közölte, hogy a korrupcióellenes hatóság több mint 8 millió eurót költött a programra. Az egyik szóban forgó jogász, Giertich életébe abban az évben legalább 18-szor kutakodtak illegálisan. De hát akkor éppen Tuskot, az ellenzéki Civil Platform elnökét, valamint Sikorski volt külügyminisztert védte egy perben. Utóbbi azért fordult bírósághoz, mert lehallgatták, majd közölték az egyik megbeszélését.

Giertichet nap mint nap, óráról órára figyelték, mármint hogy mit csinál, pedig mint mondja, a telefont még a hálószobájába, valamint a gyóntatószékbe is magával vitte. Pont a kulcsfontosságú választás előtt, amely Kaczynski szoros győzelmét hozta. Utána pedig még tovább romlott az igazságszolgáltatás és a független sajtó helyzete. Az ügyvéd ellen egyébként a vádhatóság éppen most letartóztatást kezdeményezett egy 10 évvel ezelőtti állítólagos pénzmosási ügyben.

A másik célpontnál, egy ügyésznél egyértelmű, hogy tavaly nyáron álltak rá, összesen hatszor, miután megvizsgáltatta, meg lehet-e tartani az elnökválasztást a súlyos járvány miatt. Szinte azonnal elvették tőle az ügyet, őt pedig kétnapos határidővel egy isten háta mögötti kisvárosba helyezték át. Ám visszatért Varsóba és nyilvánosan bírálta a hatalmat. Most panaszt nyújtott be, de sokat nem remél, mert ugyanaz a szolgálat jár utána a történteknek, mint amelyik szerinte feltörte a telefonját.

Der Standard


Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy a napokban átnyomott lengyel televíziós törvény a sajtószabadságot fenyegeti és további nyomást gyakorol a médiára. Merthogy változásokat kényszeríthet ki a tulajdonviszonyokban és így komoly kockázatot jelent a sokszínű sajtópiaci kínálatra nézve. Ily módon azonban veszélyezteti az ágazat függetlenségét, miközben a lengyel média már így is erősen polarizálódik – közölte Brüsszelben egy szóvivő.

A váratlanul jóváhagyott szabályozás a bírálók szerint a legnagyobb magántévét, az amerikai Discovery-csoporthoz tartozó TVN-t veszi célba, mivel az bírálni szokta a PiS-t. Most Duda elnöktől függ, hogy hatályba lép-e a jogszabály. Ugyanakkor Morawiecki kormányfő azt mondja, hogy hasonló korlátozások más országokban is vannak. Példaként említette meg Ausztriát, de a lap szerint a hasonlat sántít.

Süddeutsche Zeitung

A Gazeta Wyborcza a legfontosabb lengyel napilap a demokráciáért, a populizmus és a korrupció ellen vívott harcban, ám a szerkesztőség most azt sem akarja hagyni, hogy a saját kiadója kötőféket rakjon rá. A belháború, amely az utóbbi jó 30 év legsúlyosabb válságába sodorta az újságot, azért robbant ki, mert az alkotógárda úgy látja, hogy a kiadó, alighanem a hatalom megbízásából, bulvárkiadványt igyekszik csinálni a politikai újságírás legfontosabb orgánumából.

A Gazeta Wyborcza jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, még úgy is, hogy anyagi okokból igen súlyos időket élt át, miután a mostani kormány alatt elapadtak az állami hirdetések és pl. a hatalom közeli Orlen olajtársaság benzinkútjainál nemigen lehet kapni a lapot. Naponta jelenleg jó 60 ezren veszik, pedig a példányszám egykor meghaladta a félmilliót. De hát pl. állami intézmények, minisztériumok nem járatják, pedig tele van leleplezésekkel. Ám hivatalos tájékoztatást nem kap, a pénzgondok miatt pedig el kellett bocsátania 170 alkalmazottat, és bezárta a külföldi tudósítói posztokat.

A túlélést a regionális mutációk és az internetes előfizetők szavatolták, így a vállalkozás ismét nyereséges. És mivel a hatalom sáncain belül repedések mutatkoznak, a kiszivárogtatások révén időről időre egyedi információkhoz jut. A főszerkesztő, Adam Michnik azonban azt mondja, hogy a belső ellentámadás ellenére sem adják fel függetlenségüket, és mindazt, amiért három évtizeden át küzdöttek. Akkor sem, ha a hatalom próbálja őket ily módon elnémítani, de akkor sem, ha a kiadó csupán a lenini értelemben vett hasznos idióta szerepét tölti be a PiS számára. A vita a nyílt színen zajlik, és a felek nemigen válogatják meg a kifejezéseket.

Michnik attól tart, hogy a tollukat próbálják visszafogni, úgy ahogyan az Magyarországon és Oroszországban történt a független médiával. Szerinte ha a lap meghal a jelenlegi formájában, az ugyanolyan jelképes lesz, mint amikor Putyin kimondta az ítéletet a Memorial, a legrégebbi orosz emberi jogi csoport feloszlatása ügyében.

Der Standard

A kommentár úgy ítéli meg, hogy Putyin félénk agresszor, akivel szemben azonban a Nyugatnak megfelelő stratégiát kell találnia, éspedig azért, hogy elriassza, ne pedig fenyegesse Moszkvát. Mindenesetre az elnök a múlt pénteken végre kiterítette a kártyáit és azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát, továbbá vonja ki csapatait az összes volt szocialista országból. Azaz helyreállítaná az egykori Szovjetunió befolyási övezetét, egészen az osztrák határig.

Természetesen pontosan tudja, hogy az igény elfogadhatatlan, de Európának és Amerikának végre ki kell fundálnia egy olyan összefüggő módszert, amelynek révén az atomfegyverrel rendelkező oroszok nem jelentenek fenyegetést a szomszéd államok számára, ugyanakkor nem érzik úgy, hogy veszélynek vannak kitéve. Márpedig az elnök két okból is úgy gondolja, hogy kockázat leselkedik rá: az egyik bármiféle életjel a demokratikus mozgalmak részéről, mivel utóbbiak megkérdőjelezhetik korrupt uralmát. Fél attól, hogy a nyugatbarát Ukrajna példát mutat, ezért mindent elkövet, hogy meggyengítse Kijevet.

A másik tényező, hogy stratégiai fenyegetésnek tartja a NATO-t. A legutóbbi orosz javaslat mégis magában hordja a tovább lepés esélyét. Washington ugyanis arcvesztés nélkül közölheti, hogy Ukrajna nem tagjelölt a katonai szervezet számára, ám nem csökkentheti az országnak nyújtott támogatást, sőt. Putyinnak pedig érzékelnie kell, mivel jár gazdaságilag, ha rászánja magát az újabb agresszióra.

Itt jön a képbe az Északi Áramlat 2, amely megosztja Washington és Berlint. Ám Scholznak meg kell találnia az útját-módját, hogy a vezeték segítségével nyomást lehessen gyakorolni a Kremlre. Mert ha Moszkva a földrész biztonságát fenyegeti, akkor sem a németek, sem az osztrákok nem tehetnek úgy, mintha minden rendben volna és simán használatba lehet venni a gázvezetéket.

Putyin csak játssza az erőset és ily módon saját hazai gyengeségét leplezi. Ha ügyesen csinálja, a Nyugat elronthatja a játékát és nagyobb biztonságot nyújthat a fenyegetett környező kormányoknak. Anélkül, hogy Oroszországnak ürügyet szolgáltatna újabb kockázatos manőverekhez.

Spiegel

Az omikron igen nagy veszélyt jelent még azokra is, akiket már kétszer beoltottak, valamint a gyógyult betegekre, hát még azokra, akik egyáltalán nem kaptak oltást. Erre figyelmeztet Németországban a járványellenes küzdelem szakmai központjának számító Robert Koch Intézet. Merthogy a 4. hullám szélsebesen terjed és ez hatalmas kockázatokkal jár az egész lakosság számára, leszámítva, akik már túlestek a 3. vakcinán is. Az ő esetükben mérsékelt a kockázat.

A többiek körében viszont ugrásszerűen megnőhet a betege száma, a kórházak hamar eljuthatnak teljesítőképességük határára, ezért a szakértők azt javasolják, hogy korlátozzák az emberek közti kapcsolatokat és más intézkedésekkel is fékezzék le a kórokozó terjedését. Merthogy a vírus végigsöpör az országon.

A hétnapos adatok sokkal rosszabbak, mint egy évvel ezelőtt, rengeteg a halott. Azon kívül már annyi góc van, hogy lehetetlen visszakövetni a fertőzések láncolatát. A helyzet láttán ma összeülnek a kormány és a tartományok vezetői. Leginkább a klubok és diszkók bezárása van napirenden, miután szakértők szerint az omikron egy új dimenziót jelent. De korlátoznák a magán összejövetelek létszámát, valamint a szabadidős tevékenységeket is. Ám egy új nagy zárlatot az új szakminiszter kizártnak tart karácsony előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.