2021. december 19., vasárnap

SZABAD SZEMMEL: OROSZORSZÁGNAK ÖT KÜLÖNFÉLE VAKCINÁJA VAN A COVID ELLEN, MÉGIS VIRÁGZIK AZ OLTÁSI TURIZMUS - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.19.


Az ok az, hogy a lakosság jelentős része utazni akar, de ezt csak akkor teheti meg, ha bizonyítja védettségét. Lapszemle.


Der Standard

Az Egyesült Államok és az unió is aggodalommal fogadta, hogy a lengyel kormány már-már meghátrált, a végén mégis átnyomta azt a törvényt, amely valószínűleg korlátozza a sajtószabadságot, és mindenekelőtt az amerikai Discovery tulajdonában lévő TVN24 független hírcsatorna ellen irányul. A washingtoni Külügyminisztérium máris felszólította Duda elnököt, hogy ragaszkodjon az önálló média és vállalkozás szabadságának elvéhez. Merthogy a jogszabály alááshatja még a külföldi befektetők bizalmát is.

A Bizottság alelnöke, Jourová azt közölte, hogy amint hatályba lép az új szabályozás és bebizonyosodik, hogy ellentétes az uniós normákkal, Brüsszel nem fog habozni, megteszi a szükséges lépéseket. Továbbá megint kiderült, miként vélekedik Varsó a demokratikus értékekről és elvekről. A jelentés emlékeztet arra, hogy korábban az államfő jelezte: adott esetben élni fog vétójogával és nem írja alá a dokumentumot.

Kurier

Az osztrák katolikus egyház feje azt mondja, hogy a migráció kérdésében mindig is más véleményen voltak, mint az eddigi kormány, mert szerintük itt a humánumot kell előtérbe helyezni, hiszen a végsőkig kiszolgáltatott emberekről van szó. Még akkor is, tette hozzá Schönborn, ha a képbe belejátszanak az embercsempészek. Szerinte a bevándorlás ügyében hosszútávon fenntartható politikát kell kialakítani és olyan humanitárius folyosót kell létesíteni a menekültek számára, mint 6 évvel ezelőtt.

A bíboros szólt arról, hogy viszonylag sokan félnek a Covid elleni oltástól, ám védőszer nélkül a járványt nem lehet feltartóztatni. Természetesen beavatkozást jelent az egyéni szabadságba, ha kötelezővé teszik a vakcinát, ahogy azt Ausztriából jövő februártól elrendelték. Ám a szabadságnak, amely igen értékes dolog, van egy határa: éspedig a mások szabadsága. A szabadság azonban mindig együtt jár kötelezettségekkel és felelősségvállalással. Védeni kell a másikat, hogy békében élhessünk egymással. Azaz a kormánynak mindenkinek az egészségére tekintettel kell lennie.

Az viszont alapvető tévedés, ha bárki azt hangoztatja, hogy a tudomány világszerte felül egy összeesküvésnek. Hiszen pont a nemzetközi összefogásnak köszönhető, hogy ennyire eredményes a fellépés a járvány ellen. Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, egy agresszív kisebbségre összpontosítva, hogy a nagy többség ésszerűen reagál és elfogadja a korlátozásokat. Vagyis a józanészre kell apellálni. Ám ha valaki azt mondja, hogy a kötelező oltás a náci időket idézi, az kérdezze csak meg a nagyszüleit.

Az egyházak egymás mellett éléséről szólva emlékeztetett arra, hogy a pápa szerint nem az a fontos, hogy melyik vallást követed, hanem hogy pont olyan ember vagy, mint bárki más. Azaz azt kell kiemelni, ami összeköt, ez segít áthidalni a természetesen meglévő kulturális feszültségeket és vallási különbségeket.

Úgy vélte: ha az emberek feladják kereszténységüket, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy erőteljesebben megmutatkoznak az iszlám követői. De persze a katolikus hitet 2000 éve temetik, ám annak ereje mélyről, belülről jön.

The Times

Háborúval fenyeget, hogy a boszniai szerbek vezére fokozta szakadár törekvéseit és ki akarja vonni a Republika Srpska képviselőit a köztársaság intézményeiből. A populista Dodik olyan válságot idézett elő, amelyre nem volt példa az 1995-ös Daytoni Békemegállapodás óta. A politikus, aki évtizedek óta meghatározó tényező a szerb kisebbségben, egykor a Nyugat liberális kedvence volt, de azután fokozatosan ráállt a nacionalista vonalra, és most már közel van Putyinhoz.

A szerb országrész bosnyák alelnöke, Ramiz Salkic azt mondja, Dodik a fő felelős, amiért veszély fenyegeti az ország békéjét és stabilitását, és főleg az ő bűne a nagyarányú megosztottság is. Most pedig már nagyon közel jár ahhoz, hogy nyílt erőszak robbanjon ki, mert célja a szerb közösség leválása, az pedig harcokhoz vezetne.

Ezzel szemben Dodik azt bizonygatta a lap tudósítójának, hogy hiba volt a soknemzetiségű állam megalapítása, mert látnivaló, hogy a közös irányítás nem működik. Önmagát úgy jellemezte, hogy csupán a nemzetközi közösség beavatkozásának igyekszik véget vetni. Szerinte vissza kell térni a csaknem 30 évvel ezelőtti alkotmányhoz és az autonóm körzetekre kell rábízni a hatalom jó részét. Azt állította, hogy nem szorgalmazza az egyesülést Szerbiával, csupán a mostani határokon belül nagyobb önállóságot szeretne a szerb etnikumnak.

Hozzátette, hogy a bajokat a nemzetközi fellépés idézte elő, és Bosznia-Hercegovina Európa egyetlen gyarmata. Idegenek irányítják, akik megpróbálják ráerőszakolni elképzelésüket az országra. A szerbek egyébként úgy érzik, hogy kollektív büntetés áldozatai, míg a másik két nemzetiség háborús bűnösei sokkal enyhébb elbánásban részesültek. Továbbá, hogy sokkal jobb volna, ha önálló államuk lenne.

Frankfurter Rundschau


Hiába van Oroszországnak immár öt különféle vakcinája a Covid ellen, a tehetős oroszok körében virágzik az oltási turizmus. Utazási irodák sorra szervezik a csoportokat Európába, főleg Horvátországba és Görögországba, de lehet menni oltásért Németországba is. Az ár 1000 eurónál kezdődik. Ebbe beletartozik a repülő, a szállás és a szernek a beadása.

Az ok az, hogy a lakosság jelentős része utazni akar, de ezt csak akkor teheti meg, ha bizonyítja védettségét. Ám erre a Szputnyik nem alkalmas, mert hiába harangozta be annak idején nagy felhajtás mellett Putyin, ma sem kapta meg az engedélyt sem a WHO-tól, sem az európai gyógyszerügyi hatóságtól, mert a gyártó továbbra sem nyújtotta be a teljes dokumentációt, ideértve a felhasználással kapcsolatos orosz adatokat.

A nyugati szerek oroszországi forgalmazásához viszont Moszkva nem járult hozzá. (A Szputnyikot egyébként csak pár állam fogadta be, lásd Magyarországot és San Marinót.) A nyugati oltóanyagok közül az oroszok körében a Johnson&Johnson a legnépszerűbb, mert abból elegendő egyetlen adag is. Szervezett formában ezrek élnek a lehetőséggel, és ehhez jönnek még hozzá azok, akik saját maguk találják meg a lehetőséget az immunitás megszerzésére külhonban.

Hogy a Nyugat hónapok után sem bólintott rá az orosz készítményekre, az csak fokozza az orosz lakosság bizalmatlanságát saját gyógyszerükkel szemben. Idáig csupán 46 % élvez teljes immunitást. Viszont akinek van papírja róla, hogy külföldi szert nyomtak bele, az, ha elvégezteti az antitest vizsgálatot, hat hónapra szóló igazoláshoz juthat. Az országba látogató külföldieknek ugyanakkor PCR-ellenőrzés alá kell vetniük magukat, még akkor is, ha odahaza Szputnyikkal oltották be őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.