2021. december 1., szerda

SZÁJER JÓZSEF EGY ÉVVEL LEMONDÁSA UTÁN IS SCHMIDT MÁRIA ALAPÍTVÁNYÁNAK KURATÓRIUMÁBAN IDŐZ

MAGYAR NARANCS
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2021.12.01.


Szájer József vagy egy év elteltével sem mondott le kuratóriumi tagságáról a Schmidt Mária által vezetett közalapítvány kuratóriumában, vagy ha megtette, a Terror Háza múzeum főigazgatója nem intézkedett, hogy a lemondást jogszerűen bejelentse, mással pótolva a volt fideszes európai parlamenti képviselőt.

A civil szervezetek nyilvántartása szerint Szájer József jelenleg is tagja a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKTTKK). Ez a közhiteles tény alapvetően ellentmond az alapítvány egy évvel ezelőtt, 2020. december 4-én a Népszavának adott nyilatkozatának, miszerint „Szájer József a közalapítványban betöltött kuratóriumi tisztségétől megvált. Döntését nem indokolta.” Az ellentmondás feloldására az alapítvány önálló képviseleti jogával felruházott Schmidt Máriát kértük, aki nem válaszolt a Narancs.hu megkeresésére. A tagcserének nincs nyoma az alapítvány nyilvántartásában, sőt folyamatban lévő eljárás sincs bejegyezve. Mint megtudtuk, legutóbb 2018-ban hajtottak végre módosítást.

Ennek megfelelően a KKTTKK kuratóriumában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett továbbra is megtalálható Szájer József - Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere, Kapronczay Károly történész és Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában. Szájer kuratóriumi tagságának nyilvántartás szerinti elevensége Schmidt Máriának a közalapítvány 2020-ról készült beszámolójának is ellentmond. Ebben közölte, kötelessége tájékoztatni a Kuratórium tagjait, hogy „egyik tagunk, Szájer József volt Európa Parlamenti képviselő ez év decemberében azonnali hatállyal lemondott tagságáról”.

Szájer szűnni nem akaró KKTTKK-s kuratóriumi tagsága egyezést mutat a volt fideszes képviselőnek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány (NGYSZA) kuratóriumából való szintén elhúzódó és valótlan állításokkal szegélyezett távozásával. Ez a lemondási folyamat fél éven át húzódott, végül lapunk tényfeltáró cikksorozata után intézkedett a két alapító, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök Szájer leváltásáról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.