2021. december 2., csütörtök

VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GRECSÓ KRISZTIÁN
2021.11.26.


(Ötszemközt, 1974, Vitray Tamás beszélgetése Lomb Katóval, YouTube, publikálva 2021 áprilisa)


A tisztesség meg a tisztelet az, amitől egyszerre lesz felemelő és letaglózó ez a különben egyszerű és néhol banális beszélgetés, a teátrális termoszos kávézással meg a mesterséges, nyúlfarknyi szünettel, amit az interjúalanynak Vitray a kávé megivására hagyott. És mégis, a legjobb és legtöbb, ami történhet egy ennyire régi, de nem olyan régen publikált és mostanában felkapott felvétellel, hogy érdemes a szoros olvasásra, kötözködésre, kritikára. Mert egészében olyan remek anyag, majdnem ötven év után annyira élő, hogy az ember nem hisz a szemének. Nem baj, ha a Tik-Tok-univerzum nem tud róla, elég, ha mi büszkék vagyunk rá, hogy zseniális kortársaink vannak.

Valakik feltörték a régi Magyar Televízió kincsestárát. De legalábbis szivárog fel a YouTube-ra az archív anyag, ami érzéki örömet okozhat azoknak, akik mostanában idegenül érzik magukat a kaotikus és/vagy információs világban, akik mellett elment az idő, akiket folyton kioktatnak és riogatnak, hogy ez még csak a kezdet. A modern netmédia gurui és az on­line élet jövőjét jósolgató szakemberek legalább két nemzedékről mondtak le könnyedén, a harmadik, lassan kikopót meg egyszerűen nem tisztelik, mert az online paradigma úgy működik, mint a létező szocializmus, a múltat végképp el kell törölni. Már a negyvenesektől sincs mit tanulni, feljebb meg már nem is látnak, nincsenek tradíciók, és bár a teljes megújulás mámora sokaknak sokféle esztétikai vagy más diktatúrából ismerős, de akik irányítják és működtetik, azoknak nem. Hiszen aki azt hiszi, hogy a tárgyi tudás válaszokat ad, és azokat meg kiadja a kereső, annak nincsenek kérdései, és az nem is akar megbeszélni (kikeresni) semmit.

Az online valóság illúziókat kínál, drogokat és alibiket, a maga-mentség és a „más a hibás” kelléktára kimeríthetetlen. A passzív televíziózás, hitem szerint, nemcsak a technikai korlátai miatt ragaszkodott a hagyományos formákhoz, képi és retorikai alakzatokhoz, nemcsak azért építették fel klasszikusan a dialógust, mert nem tudott a néző kommentben belekotyogni, kellemetlenkedni. Hanem, mert így látták a világot. És ezt nem lehet megmagyarázni egy mai hívőnek, nem lehet azt mondani, hogy a „mindent újra kezdünk, és lemossuk, ami eddig volt” iskolát már ezerszer próbálták, és mindig megbukott, bedőlt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.