2021. december 10., péntek

,,AKI ILYEN BÁNTALMAZÁSOKAT VÉGEZ, ANNAK LETÖRJÜK A KEZÉT” – BEFEJEZŐDÖTT AZ ÚSZÓSZÖVETSÉG NYOMOZÁSA A TURI-ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.12.10.


Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Úszó Szövetség öttagú bizottságot állított fel Turi György ügyének kivizsgálására. Az úszóedzőt szexuális zaklatással, lelki terrorral és testi fenyítéssel is vádolják egykori tanítványai. A bizottság meghallgatta az összes érintettet, majd pénteki sajtótájékoztatójukon nyilvánosságra hozták az ügyről készült jelentésüket
.

A sajtótájékoztatón részt vettek a bizottság tagjai: dr. Ugrin Tamás ügyvéd, a bizottság elnöke, valamint Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottság vezetője, kommunikációs szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke – továbbá dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

A bizottság a sajtótájékoztatón elmondta, különösen ügyeltek a diszkrécióra a nyilatkozók meghallgatása során. A jelentést azzal kezdték, hogy habár a MÚSZ jelenlegi vezetése nem vonható felelősségre a korábbi ügyekért, az egyetemes úszósport nevében bocsánatot kértek az áldozatoktól. A nyilatkozat szerint a bizottság megállapította, hogy a 80-as-90 es években számos esetben, a 2000-es évektől már elszórtabban Turi György edzésmódszereiben rendszeresen jelen volt a testi fenyítés (pofonok, bot használata). Ebben az időszakban Turi György meg nem engedhető hangnemben és módon ordibált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg. Turi György a fenti cselekményeket elismerte.

A bizottság kiemeli, a 80-as években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat és még mindig nem dolgozták fel teljes mértékben azokat. A beszámolók alapján számos esetben jelezték a sportolók, hogy pszichológiai segítségre szorultak az esetet követően vagy még most is szükségük lenne egy szakember segítségére.

Sok esetben merült fel a megalázó és lealacsonyító megjegyzések alkalmazása a versenyzőkkel szemben, különösen sértő módon a női versenyzők esetében a súlyukkal illetőleg a menstruációs ciklusukkal kapcsolatban. Az úszóedző lelki bántalmazása több esetben bulimiás tünetekhez vezetett az érintett versenyzők körében.

Szexuális visszaélést a bizottság nem tudott tényszerűen bizonyíthatóan felfedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.