2022. január 23., vasárnap

2022: MÉG MAGAS, DE LASSAN CSÖKKENŐ INFLÁCIÓ VÁRHATÓ

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.01.23.


Tizennégy éves csúcson jár jelenleg a hazai pénzromlás. A novemberben és decemberben mért 7,4 százalékos infláció várhatóan még az év első hónapjaiban sem csökken majd drasztikusan, de az év végére akár még a négy-öt százalékos éves szintre is visszaléphet. Németh Dávid, a K&H elemzője úgy látja, hogy a világjárvány kiváltotta sokk után a gazdasági folyamatok konszolidációja jót tesz majd idehaza a forintnak is, bár jócskán maradnak még nehezen kiszámítható, „zavaró tényezők”.


Külső, belső okok egyaránt kimutathatók a mögött a kedvezőtlen folyamat mögött, ami a jelenlegi helyzetet előidézte, mondja az elemző. Az energiarák és a szállítási költségek emelkedésétől az alapanyagok áremelkedéséig számtalan tényezőt lehetne felsorolni, de ezek már szinte közhelyszámba mennek. Csak emlékeztet rá: a vírus kitörésekor látványosan megugrott a kereslet a számítástechnikai cikkek iránt, amivel a termelés nem tudott lépést tartani, mert a gyárakat is elérték a korlátozások. Mások óvatosak voltak és előbb a készleteiket igyekeztek piacra dobni, amikor pedig világszerte megjelentek az ösztönző csomagok, a piacnak meg kellett birkóznia a váratlan túlkereslettel… Erre a gépkocsi iparban jelenleg is tapasztalható chiphiány a legjobb példa. Az OPEC is arra vár, hogy felmérje, milyen ütemben áll majd vissza a világon az olaj iránti kereslet, aztán majd ahhoz igazítják a neki is kedvező kitermelési kvótákat. „Amíg az ilyen és az ehhez hasonló bizonytalanságok jelen vannak a világpiacon, addig nem várhatjuk az árak stabilizálódását sem” – mondja Németh Dávid.

Hozzáteszi, az energiapiacon tapasztalható úgynevezett „zöldátállás” költségeit is figyelembe kell venni. A szénerőművek termelését világszerte igyekeznek visszafogni, de nincs még annyi megújuló energiaforrás, amely pótolni tudná a kieső termelést, az atomerőművek iránt is tapasztalható némi idegenkedés. Van, ahol biztonsági okokból inkább lekapcsolják a reaktorokat, a kieső turbinákat kénytelenek gázzal fűteni. Ezek a – sokszor bizonytalankodó – lépések mind-mind az árakat fűtik. Csupa olyan folyamatról beszélünk, amelyekre egy olyan kis országnak, mint Magyarország nem sok hatása van, és a határainkat nem is tudjuk lezárni az ilyen kedvezőtlen hatások előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.