2022. január 21., péntek

A KULTURÁLIS SZFÉRÁBAN SOK HELYEN OLYAN ALACSONY AZ ALAPBÉR, HOGY NEM ÉREZNI A 20 SZÁZALÉKOS EMELÉST

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2021.01.21.


Január 22. a magyar kultúra napja, ennek alkalmából a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szokásos demonstrációjuk helyett (a 2020-as eseményről itt számoltunk be), már január 20-án, csütörtökön beszámoltak a szakma helyzetéről.

Ebből kiderült, hogy noha ígéretekből nincs hiány, a szakmában dolgozók helyzetét az elmúlt évben nem sikerült rendezni, és közalkalmazotti státuszuk elvesztésével sem járt együtt a bérek rendezése, a kormányzat által 2022-re ígért húsz százalékos béremelés pedig jelen formában nem sokat ér.

A kultúra területén dolgozó közalkalmazottak 2020 novemberében átkerültek a Munka törvénykönyve alá, és többek között az alábbi előnyöket veszítették el:

- magasabb felmentési idő,
- nagyobb végkielégítés,
- több pótszabadság,
- nők esetében rosszabb feltételekkel érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
- az állásfelajánlás kötelezettségre nincs mód, valamint
- megszűntek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

Dobrovits Orsolya, a KKDSZ elnöke elmondta, hogy elvileg idéntől lépne életbe a kormány által beígért húsz százalékos béremelés, miután 2017-ben átmenetileg ágazati bérpótlékkal rendezték a kulturális területen dolgozók béreit – miután legutóbb húsz éve, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején kaptak számottevő, 50 százalékos alapbéremelést. Ezután pedig 2020-ban, az ágazati dolgozók közalkalmazotti státuszának megszűnésekor ígértek be nekik a minisztérium részéről egy hat százalékos béremelést, azonban ezt felemásan sikerült végrehajtani, nem mindenhol kapták meg a dolgozók, hanem az EMMI-nél kellett pluszforrásokra pályázni, a dolgozók pedig differenciáltan kapták meg az egyes intézményeknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.