2022. január 15., szombat

A LEGSZEGÉNYEBB KÉTMILLIÓ MAGYART CÉLOZZA A KORMÁNY A BOLTI ÁRSTOPPAL

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.01.14.


Az üzemanyagok ára és a lakáshitelek kamatai után a kormány február 1-től néhány alapvető élelmiszer árát is befagyasztja a választásokig. Orbán Viktor miniszerelnök szerdai bejelentése alapján a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát kell majd minden üzletben visszavinni arra a szintre, ahol 2021. október 15-én állt.

Az intézkedés pontos részleteivel kapcsolatban egyelőre konkrét kormányrendelet híján sok a kérdőjel, de Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit elárult, hogy az online pénztárgépek által szolgáltatott adatok alapján kell majd minden boltnak a saját október közepi áraira visszaállnia, és a hatósági áras termékek közé fog tartozni a csirkefarhát is.

Gulyás újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy azért nem az árak csökkentése érdekében nemrég áfát csökkentő lengyel kormány megoldását követték, mert arra számítanak, hogy a hatósági árazás egy áfacsökkentésnél nagyobb mértékű árcsökkenést eredményez majd, mivel a sertéscombra, a csirkemellre, a csirkefarhátra és a tehéntejre az általános 27 helyett eddig is 5 százalékos áfakulcs vonatkozott.

Miután az elmúlt hetekben Szerbiában és Lengyelországban is lépett valamit a kormány az elszálló élelmiszerárak csökkentése érdekében, valójában nem is akkora meglepetés, hogy a magyar kormány is erre az útra lépett. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy három hónap múlva választásokat tartanak, és a Magyar Nemzeti Bank decemberi Inflációs jelentése szerint (74. oldal) 2022-ben a tavalyi 3,5 után 6,9 százalékra emelkedett volna az élelmiszerinfláció, amin belül a feldolgozott élelmiszerek 7,1 százalékos drágulása lett volna a legmagasabb tétel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.