2022. január 3., hétfő

A MAGYAR JOGÁLLAMISÁG SZEREPEL A SOROS FRANCIA UNIÓS ELNÖKSÉG NAPIRENDJÉN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.03.


Január 1-től Franciaország vette át az EU soros elnökségét, ami kapóra jön Emmanuel Macronnak, hiszen tavasszal Franciaországban választások lesznek. Orbán még segítheti is a francia elnök kampányát. Orbán pedig Moszkvába készül.


A tervek szerint március 10-11-én EU-csúcs lesz, ahol a főbb témák: migráció, munkahelyteremtés, gazdasági újra indítása, a banki és tőkepiaci koncentráció, és a jogállamiság megsértésnek szankcionálása is, azaz az Orbán-kormányon csattanhat az ostor. Emmanuel Macron ezen kívül létre akar hozni egy Európai Egyetemet, történelmi kutatóközponttal, az Erasmus programot is bővíteni akarja, és felkarolja a minimumbér bevezetését – írja a Sparkchronicles.

A France 24 külön is megemlíti Orbán Viktort, akiről azt feltételezi, hogy Emmanule Macront akár segítheti is az újraválasztási kampányában, úgy is, hogy a nemrég Budapesten járt elnök politikai ellenfelének nevezte Orbánt.

Egy magyar üzleti delegáció 28 tagja érkezik Sri Lankába január 12-én, hogy feltérképezze a befektetési és üzleti lehetőségeket – írta a helyi Daily Mirror. A két ország külügyminiszterei lesznek az esemény főelőadói, és a lap szerint mezőgazdasági és környezetvédelmi illetve az egészségügyi szektorban várhatóak megállapodások. Akit érdekel, csak jeleznénk, még mindig lehet jelentkezni az üzleti fórumra, legalábbis a Srí Lanka-i kereskedelmi kamara mindenki számára meghirdette nyilvánosan is a rendezvényt.

Hogy mi Magyarország véleménye a Joe Biden és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről? – erről több orosz újság is beszámolt: a Lenta, a Russia Today és a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Szijjártó Péter nyilatkozatát idézte, aki szerint Magyarország érdekelt a két elnök közti párbeszéd folytatásában, mert ez nemcsak azzal biztat, hogy rendeződik vagy javul a két ország kapcsolata, de Európa biztonságára nézve és alapvető fontosságú. A magyar külügyminiszter szerint hazánk érdekelt abban, hogy a két ország közt kialakult feszültség mérséklődjön, amennyire csak lehet.

A másik téma, amivel bekerült hazánk az orosz sajtóba: Orbán Viktor találkozni akar Vlagyimir Putyinnal – adta hírül többek között a TASZSZ orosz hírügynökség, szintén Szijjártó Péterre való hivatkozással. Három témára koncentrálnak majd: Paks 2, az orosz vakcina magyarországi gyártásának állása illetve az űrkutatás terén való együttműködés.

A US News and World Report szerint amikor az új holland kormány január 10-én hivatalba lép, Mark Rutte épp olyan hosszú ideje lesz kormánya élén, mint Orbán Viktor, így ők ketten lesznek a toplista csúcsán, már ami az Európai Unió országainak regnáló vezetőire vonatkozik.

A Solaris Bus & Coach és Skoda Electric konzorcium 48 elektromos trolibuszra kapott megrendelést Budapesttől. Ugyan még 2014-ben kezdődött a rendelések sorozata, az azóta eltelt időszakban a mostanival együtt 108-ra nőtt a megrendelések száma. A légkondicionált Urbino modelleket az Electrive információi szerint ősszel fogják leszállítani. Ennek kapcsán a Solaris igazgatótanácsa dicsérte Budapestet, miszerint fővárosunk kiváló példája annak, hogyan kell a nagyvárosoknak védeniük a környezetet és a lakosság egészségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.