2022. január 17., hétfő

A MAGYAR VÁLASZTÓK NEM BUTÁK. HAGYJUK, HOGY MAGUK DÖNTSENEK ÁPRILIS 3-ÁN! - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.17.


"Orbán Viktort újra fogják választani, mert teljesítményét elismerik a szavazói, bár az egységes ellenzék most valóban kihívást jelent Orbánnak a korábbi választásokhoz képest." Csernyánszky Judit lapszemléje.

Egy évtizedbe tellett, de az ellenzék most minden bizonnyal megfelelő jelöltet választott Orbán Viktor ellenfelének – írja Daniel Nolan az Open Democracy honlap Márki-Zay Péterről szóló alapos elemzésében, amelyben a konzervatív politikus vezette ellenzéki összefogást szivárvány szövetségnek nevezi. Az amerikai Külpolitikai Újságíró Szövetség kitüntetettje az előválasztást pedig egy olyan, a lakosságot mozgósító eseménynek, amelynek során kikerült Orbán Viktor a figyelem középpontjából egy olyan országban, ahol a média 80-90%-át a kormányfő tartja kontrol alatt. Egypár kulcsmondat az írásból: Minden, amit a Fidesz a hatalma megtartása érdekében tett, alkotmányellenes. Amennyiben Novák Katalint államfőnek választják, ellenzéki kormányzás esetén megvétózhat minden törvényt, ami komoly akadályokat görget a kormányozhatóság elé. A szakmája szerint marketinges MZP azt vallja, nem véletlenül használ időnként sokkoló, de őszinte szavakat, mert csak ezzel lehet felkelteni a figyelmet és átvinni az üzenetet – vallja a politikus. Másrészről így sikerül leleplezni a Fidesz képmutatását. Lásd a migrációs üzeneteit. Márki-Zay azt is állítja, idézi a cikk, hogy 2010 után nem csak Európa-ellenes, Putyin-párti és radikális jobboldali, illetve nacionalista, de rasszista párt is lett a kormánypárt. Az írás észrevette azt is, hogy a kormányzati koronavírus oldalon reklámozzák az adócsökkentést, viszont nem említik meg ugyanitt, hogy 40 ezren vesztették életüket és ezzel a sikerült a szégyenteljes 4. legmagasabb halálozási mutatóval felkerülni a világ fekete listájára.

Cinikus és abszurd is az az állítás, hogy elcsalnánk a választást – írja Kovács Zoltán, a külföldi kommunikációrt felelős államtitkár az Euronewsnak megküldött véleménycikkében. Becsmérlők csoportja pedig azzal kelt hisztériát, hogy a magyar kormányfő nem fogja elfogadni tavasszal a választási eredményt. Ne hagyják magukat becsapni! – szól ki az olvasónak Kovács, aki arra a korábbi euronewsos cikkre reagált, amely Európa figyelmét hívta fel a várható választási manipulációkra. Egyrészt Orbán Viktort újra fogják választani, mert teljesítményét elismerik a szavazói, például a gazdaság felépülését a pandémia ellenére, a munkahelyteremtést, az adócsökkentést, és a visszafogott energiaárakat, azonban elismeri, hogy az egységes ellenzék most valóban kihívást jelent Orbánnak a korábbi választásokhoz képest. De meg is nyugtatja magát és olvasóit, hogy az ellenzéknek választási programja sincs. (A Fidesz a Folytatjuk! szlogent programnak meri nevezni?) Teljesen alaptalan vádaskodásnak nevezi Kovács azt is, hogy a választási körzetek átrajzolása a Fidesznek kedvezne. Azzal érvel, hogy a keleti országrészek szavazatai nem érhetnek többet, mint a budapestiek. Szóval választási csalásról beszélni – csupán újságírói húzás. Ezek az újságírók ködösítik az igazságot és elhallgatják a tényeket a saját érdekükben. A magyar választók nem buták. Hagyjuk, hogy maguk döntsenek április 3-án – írja véleménycikkben Kovács Zoltán államtitkár.

Jó sok híradást olvashatunk (GhanaWebÁder János ghánai és kenyai látogatásáról is, többek között arról, hogy az Eximbank 70 millió euro – 25 milliárd forint - értékben hitelez Ghánában szennyvíztisztító beruházást, amelyben egy helyi illetve egy magyar magáncég, a Pureco Kft. is érdekelt. A korábbi kettő mellé újabb 13 szennyvíztisztító állomást létesítenek az ország 13 régiójában.

konzervatív brit The Spectator folyóiratban William Nattrass írása szerint az ellenzék próbálkozása, hogy elűzze Orbánt, kezd darabjaira szétesni. A véleményét alapvetően a Magyar Nemzet angol nyelvű cikkeire alapozza a beszúrt linkek szerint, illetve egy régebbi nemzetközi felmérést tett be a Politico oldaláról a 49%-45%-os Fidesz és 45% ellenzéki támogatottságról. Nattrass szerint nincs programja az ellenzéknek, és a Fidesz intézkedéseit olyan alkotmányos illetve politikai eszközökkel akarja eltörölni, amelyek miatt Orbánt 10 éve bírálják hazájában és külföldön is. A szerző szerint ellenzéki vízió híján az emberek valószínűleg az Orbán-féle status quo-ra fognak szavazni.

Az Eurasia Times ezzel ellentétesen arról ír, hogy nagy kihívást jelent az ellenzéki összefogás Orbán számára illetve figyelmeztet a lehetséges választási csalásra is, amire ezek után különös figyelmet fordít majd az EBESZ választási megfigyelői csapata.

Az alapvető élelmiszerek árának befagyasztására épp a választások előtt kerül sor – hívja fel a figyelmet a nem véletlenszerű összefüggésre a Tagesschau. Ugyanerről ír a Der Standard, beindult a propaganda gépezet a választások felé közeledve – s az első között említi az írás az árak befagyasztását, merthogy Orbán minden lehetőséget megragad, hogy újraválasszák, s ezúttal a legszegényebbeket célozta meg ezzel a kampánnyal, pedig az elmúlt 10 évben alapvetően középosztálynak adott kedvezményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.