2022. január 9., vasárnap

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK: ÖT GRAFIKON ORBÁN MAGYARORSZÁGÁRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2021.12.31.


Az év azon cikkeiből válogattunk, amikor közérdekű adatok elemzésével igyekeztünk bemutatni egy-egy jelenséget: több vagy kevesebb, siker vagy kudarc az adott témában a kormány tevékenysége. Beszéljenek a számok, nézzük a tényeket!


„Magyarországon a gyermek az első”

A kormányzati kommunikáció szerint a gyermekek védelme és a családok támogatása kiemelt cél. Ennek érdekében emelte meg a kormány 2017-ben az anyatej után járó állami támogatást. A literenkénti ár a korábbi 1800 forintról 2700 forintra nőtt. A cél az volt, hogy megállítsa az évek óta tartó trendet, miszerint egyre kevesebb anyatejet adnak le azok az édesanyák, akiknek több tejük van, mint amennyit a gyermekük elfogyaszt.

Az anyatejgyűjtő állomásokon olyanok juthatnak ingyenanyatejhez, akiknek nincs vagy kevés van, esetleg ikergyermekeik születtek, vagy örökbe fogadott csecsemőt gondoznak. Az emésztési nehézségekkel küszködő csecsemők is jogosultak anyatejre, mert számukra nem alternatíva a tápszeres táplálás.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2010-ben még 106 ezer liter anyatejet adtak le, ez 2020-ra 26 ezer literre csökkent. Az elmúlt tíz évben tehát negyedére zuhant az édesanyák által leadott tej mennyisége. A kormánynak nem sikerült a csökkenő trendet megállítania...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.