2022. január 7., péntek

CAPITOLIUM OSTROMA: A PUCCSKÍSÉRLETHEZ SZÜKSÉG VOLT, HOGY FENNTARTSÁK AZ ÜLDÖZÖTTSÉG ÉRZETÉT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.01.07.


A keresztény nacionalizmus Trump egyik leghatalmasabb fegyvere - írja Katherine Stewart a New York Timesban, a washingtoni Capitolium egy évvel ezelőtti ostromának szentelt írásában. Kifejti, hogy az esemény, amely a polgárháború óta az amerikai alkotmányos rendszer megdöntésére irányuló legkomolyabb kísérlet volt, nem történhetett volna meg az amerikai keresztény nacionalista mozgalom befolyása nélkül.

Egy évvel a Capitolium ostroma után már meglehetősen világosan lehet látni, milyen szerepet játszott a közösségi és a jobboldali média annak az állításnak a megalapozásában, hogy a választásokat elcsalták. A hitre alapozott üzenetek szerepét azonban még nem térképezték fel eléggé - véli Katherine Stewart a New York Timesban. Felhívja a figyelmet arra, hogy sok szavazó számára a lelkipásztor, az egyházi közösség, a vallásos média az egyik legmegbízhatóbb tájékozódási forrásnak számít. Keresztény nacionalista vezetők országos szervezetek és kezdeményezések egész hálózatát alakították ki ennek a befolyásnak a kiaknázására. Az volt az ismételten hangoztatott üzenetük, hogy a külső információforrásoknak nem lehet hitelt adni, és ezzel igyekeztek információs buborékban tartani közönségüket, ami az első számú előfeltétele volt annak, hogy Trump terjeszthesse az állításait.

puccskísérlethez arra is szükség volt, hogy fenntartsák az üldözöttség érzetét. „Ma a keresztény nacionalizmus azzal a meggyőződéssel kezdődik, hogy a konzervatív keresztények a legelnyomottabb csoportot képezik az amerikai társadalomban. A mozgalom vezetői részéről visszatérően hallani olyasmiket, hogy zsarnokság ellen vívnak harcot, és hogy hamarosan be fogják tiltani a bibliát”. Azt a meggyőződést is elhintették a célközönségben, hogy az Egyesült Államok kormányzatának a legitimációját egy bizonyos vallási és kulturális örökség adja, és nem a demokratikus keretrendszer. A 2021. január 6-ikai támadás vezetői hazafiaknak mondták magukat, de ez a vérhez, földhöz és valláshoz való kötődést jelentette - olvasható a cikkben.

Katherine Stewart azt is kiemeli, hogy egy évtizeddel ezelőtt a legtöbb republikánus párti vezető még távol tartotta magát a teokratikus szélsőségesség mozgalmaitól, például az úgynevezett Hét Hegy uralmát hirdetők retorikájától. Ma viszont olyan országos szervezetek, mint a Hit és Szabadság Koalíciója közös műhelybeszélgetésekre és imareggelikre hozza össze a prominens republikánus vezetőket és a vallási aktivisták körében található adományozókat.

A moszkvai Izvesztyija beszámol arról, hogy az orosz dominanciájú Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete - KBSZSZ - levélben értesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsát a kazahsztáni békefenntartó műveletnek nevezett katonai akcióról. A KBSZSZ közölte azt is: a résztvevő egységeknek akkor van felhatalmazásuk a fegyverhasználatra, ha „fegyveres banditák” részéről támadás éri őket.

Stanislav Zas, a KBSZSZ főtitkára szerint a békefenntartó erők elsősorban objektumvédelmet látnak el, az utcai demonstrációk feloszlatásával nem foglalkoznak, az a helyi rendfenntartó erők dolga. Az Izvsztyija beszámolójából kitűnik, hogy oroszok és örmények mellett fehérorosz katonák - köztük a vityebszki légideszantosok - is részt vesznek a műveletben.

A külföldi katonai beavatkozáshoz vezető folyamatról, az egyre súlyosabbá vált erőszakcselekményekről beszámolva az orosz lap azt írja: Almatiban radikálisok fosztogattak, és lövöldözés is volt a kazah hadsereg és a tiltakozók között. Hivatalos közlés szerint 18-an haltak meg a biztonsági szervek soraiból, közülük kettőt lefejeztek. A kazah egészségügyi minisztérium azt jelentette, hogy az összecsapásokban eddig több mint ezren sérültek meg, közülük 400 személyt kellett kórházba szállítani, 62-nek az állapota igényel intenzív ellátást. A minisztérium szerint a lázadók orvosokra is rátámadnak, eddig 10 orvos sérült meg.

Az Izvesztyija a Kabar24 elnevezésű kazah tévécsatorna ma hajnali közlésére hivatkozva azt is írja, hogy a kazah belügyminisztérium tájékoztatása értelmében az ország rendvédelmi szervei őrizetbe vettek háromezer "lázadót", a hivatalos megfogalmazás szerint megsemmisítettek 26 fegyveres "bűnözőt", 18 további "bűnöző" pedig megsérült.

Az orosz nyelvű, de a moszkvai hatalomtól független, Lettországban bejegyzett Meduza hírportál szerint kétséges a jogszerűsége a most megkezdett kazahsztáni műveletnek, amely egyébként a csaknem húsz éve létező, hat volt szovjet tagköztársaságból álló KBSZSZ első közös katonai akciója. Mégpedig azért kétséges, mert a szervezet alapokmánya nem szól arról - igaz, ennek megfelelően kifejezetten nem is tiltja -, hogy külső agresszió hiányában is lehetséges legyen a közös katonai fellépés. Eddig a tagországok mindig tartózkodtak attól, hogy gyorsreagálású katonai akcióra szánják el magukat olyankor, amikor valamelyik tagállamban válságos helyzet állt elő, de kívülről nem érte agresszió az országot - írta a Meduza hírportál...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.