2022. január 7., péntek

ENERGIASZEGÉNYSÉG ÉLESBEN: MEGNÉZTÜK A KÁLYHAÉPÍTŐ ÖNKÉNTESEK MUNKÁJÁT

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.01.07.


Annát a faluban Babinak becézik, egyedül él egy kétszoba-konyhás vályogházban. Rokkantnyugdíjas. A hideg hónapokban behúzódik a fürdőszoba melletti kisszobába, a vaskályha közelébe. A Vásárosdombóról érkező ebédszállítók el szokták hozni neki a gyógyszereit is, ez nagy segítség. A lényegében berendezetlen konyhában beszélgetünk, a régi fatüzelésű tűzhelyen lábos. Anna halkan beszél, hangja mégis valahogy utat talál a kályhaépítés zajain keresztül. Éppen a samott tűztér készül, géppel keverik a homokos agyagot.

"Lassan 30 éve élek itt, csak hát már egyedül. Attól még a fát ugyanúgy meg kell venni. Igencsak nehéz hozzájutni a fához, azon kívül drága is. Nem könnyű itt kijönni a pénzből, a közgyógyom 2600 forint [szociális alapon igényelhető, gyógyszerre fordítható állami juttatás]. Az mire elég?"

Ágon járunk, a 300 legszegényebb magyar kistelepülés egyikében. Az alig kétszáz lelkes baranyai zsákfalu az ország egyik leghátrányosabb helyzetű mikrotérségében, a hegyháti járásban fekszik, Pécstől szűk egy-, Komlótól alig félórányira északra, Gerényes, Alsómocsolád, Kisvaszar és Tékes között. Apró neogót evangélikus templom tornya magasodik pár tucat ház fölé. Anna udvaráról – „nem rakok ki semmit, még lába kél“ – messzire látni, az út másik oldalán itt nincsenek házak, a tekintetet a baranyai dombság zöld lankái állítják csak meg, és késztetik pihenésre.

"Erdőművelő voltam, csemetét ültettünk, kapáltunk, mikor mit kellett, megcsináltuk. Úgy adódott, hogy megműtöttek, a lábamat amputálták. Jobb volna dolgozni, mint mindig itthon lenni, úgy az egészségem is jobb lenne szerintem. Gyermekem Ausztriában dolgozik, itt nincs munka, vagy csak mesze, akkor már egy másik országban jobban megéri. Szegény a falu népe, a fiatalabbak az önkormányzatnál tudnak dolgozni, de az is csak 54 ezer forint, nem sokra mennek. A nyugdíjasnak pedig gyógyszer kell, rezsit is fizetni, és ott van még a téli tüzelő, előre kéne megvenni, hogy száraz legyen, és akkor ahhoz jöhet még egy kis nyers fa. De nem annyira nyers, hogy múlt héten még a rigó fütyült rajta, mert olyat nem lehet"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.