2022. január 7., péntek

TÜNETEK, SÚLYOSSÁG, TESZTEK, OLTÁSOK – MINDEN, AMIT AZ OMIKRONRÓL TUDNI KELL

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.01.07.


Miért terjed ilyen gyorsan az omikron? Használhatók még a kimutatására a gyorstesztek? A vakcinákat kidobhatjuk, vagy van még hasznuk? Tényleg enyhébb betegséget okoz? Ha igen, miért tart tőle ennyire a világ? A gyerekekre veszélyesebb? Tényleg megbéníthatja a mindennapokat úgy is, ha kisebb eséllyel juttat kórházba? A maszkoknak, gyógyszereknek van még értelmük? Miért enyhít több ország is az új hullám közepén? Gyorstalpaló.


Bocs, most költöztem haza Tuvaluról, mi a fene ez az omikron, amiről mindenki beszél?

A világjárványt okozó koronavírus egy új variánsa, amely a rengeteg mutációja miatt jelentősen különbözik az eredeti SARS-CoV-2 vírustól és a korábbi variánsaitól. Novemberben azonosították, és rögtön nagy figyelmet kapott, mert már akkor látszott, hogy gondot okozhat a vakcináknak, és még az előtte domináns deltánál is gyorsabban terjed.

Na és hogy lehet felismerni, hogy omikronos vagyok, nem deltás?

A covidos esetek azonosításában mindig is az volt az egyik nagy nehézség, hogy az enyhébb tünetei annyira hasonlítanak más légúti megbetegedések, például a sima nátha vagy az influenza tüneteire, hogy ránézésre nem nagyon lehet megkülönböztetni azoktól. Minden új variánsnál felmerül, hogy lehetnek sajátos tünetei, amelyek segítik a különbségtételt, de ez eddig egyszer sem jött be – és egyelőre az omikronnál sem körvonalazódik ilyesmi. Az első brit felmérések szerint például a leggyakoribb tünetek az orrfolyás, a fejfájás, a fáradtság, a tüsszögés és a torokfájás; német adatok szerint szerint az orrfolyás, a köhögés és a torokfájás. Dél-afrikai adatok szóltak ezek mellett izomfájdalomról, különösen derékfájásról, de ezek a deltánál, sőt, az eredeti vírusnál is előfordultak. Egyelőre a szaglás- és az ízlésvesztés jelentkezett jóval ritkábban, mint korábban, de ez sem tűnt el teljesen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.