2022. január 9., vasárnap

ÉS AKKOR CSÚNYA VÉGET ÉRT A KAZAH REZSICSÖKKENTÉS - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.01.09.


Vérbe fojtott tüntetések árán érték el a kazahok, hogy a kormányuk ne törölje el a cseppfolyósított gáz árának felső korlátját; egyre több szakmában nagy a bérfeszültség; véget ért a BlackBerry telefonok története. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Ritkán történik meg, hogy a fél világ Kazahsztán belpolitikai eseményeit figyelje, de most így indult az év: miután a kazah kormány lépcsőzetesen feloldotta a cseppfolyósított gáz eddigi árplafonját, az ár pillanatok alatt elszabadult, és a duplájára nőtt. Óriási tüntetések kezdődtek erre válaszul, a tiltakozók elfoglalták egy időre Almati repülőterét is, a miniszterelnök lemondott.

A kormány kényszerhelyzetben volt, hiszen a világpiaci áremelést valamiből ki kellett gazdálkodnia – már csak azért is, mert épp a mesterségesen alacsonyan tartott ár miatt sokan úgy alakították át az autójukat, hogy benzin helyett azzal működjön. Végül újra maximálták az árat, de közben szétverték a tüntetéseket, behívták az orosz csapatokat, a rendfenntartó erők pedig figyelmeztetés nélkül lőhetnek...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.