2022. január 30., vasárnap

INKÁBB NEM KELLETT A TESZT, CSAK NE BUKJON LE A KORMÁNY

JELEN
Szerző: TAMÁS ERVIN
2022.01.29.


900 millió forintot kapott volna Magyarország az Európai Uniótól PCR-tesztek vásárlására. A kormány lemondott erről a pénzről, pedig a támogatást kizárólag az EU által el nem ismert vakcinákkal (Sinopharm, Szputnyik) beoltott állampolgárok védettségének ellenőrzésére lehetett volna felhasználni. Azaz, pont azok körében nyújtott volna segítséget, akiknél a leginkább indokolt lett volna.


Nehezen érthető, hogy ha tényleg kaptunk volna az uniótól 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást tesztelésre, azt miért utasítottuk vissza. Biztosan volt valami hajszál abban a gesztusban, ami a nagyon érzékeny magyar kormányzat torkán akadt – talán az ajándék tesztekkel csorbát szenvedett volna a nemzeti büszkeség.

A Népszavának adott hivatalos válasz azonban bár nem kertel, de annál inkább süketel: „Kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését” szolgálta volna a program. Emellett szerintük „az utazási időszak közben véget ért” és van elég harmadik oltás, amivel szabadon lehet utazni.

Ez az indoklás kamu, az illetékesek hosszú-hosszú ideig nem akartak szembenézni azzal, hogy elsősorban politikai előnyt akartak kovácsolni a kapkodó és nem ritkán dilettáns, de mint kiderült, egyeseknek jól jövedelmező keleti szérumbeszerzéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.