2022. január 31., hétfő

KIÁLLÁS GYERMEKEINK JÖVŐJÉÉRT: PEDAGÓGUSSZTRÁJK JANUÁR 31-ÉN

SZÜLŐI HANG
Szerző: Szülői Hang
2022.01.31.


„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”
Szent-Györgyi Albert

Mi lesz a gyerekeinkkel, ha nincs pedagógus, aki az óvodákban és az iskolákban hozzáértően foglalkozzon velük? Milyen jövő vár a gyerekeinkre, ha pedagógusaiknak nem jut idejük, energiájuk a tehetségek gondozására és a problémákkal küzdők megsegítésére? Mi lesz a hazánk sorsa, ha iskoláink nem tudnak megújulni és megfelelni a XXI. század kihívásainak?

A pedagógusok január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkja nem csupán néhány százaléknyi további béremelésről szól. A magyar közoktatásban válsághelyzet állt elő: nincs elég pedagógus, sokan elhagyják a pályát vagy nyugdíjba mennek, újak pedig alig jönnek, így évről évre romlik a helyzet. A pedagógusok jelenlegi bére a méltó megélhetésre sem elegendő, a kormányzat által felkínált kb. 9%-os pótlékemelés nem old meg semmit. A pedagógus bértábla továbbra is a nyolc évvel ezelőtti minimálbérhez van rögzítve, így olyan alacsony, hogy sok pedagógus abban a szégyenben részesül, hogy felelősségteljes munkája után a jelenlegi szakmunkás minimálbérnek megfelelő összeggel kell beérnie hónapról hónapra hosszú éveken keresztül, és sok évi megfeszített munka után is jóval alacsonyabb a pedagógusbér, mint ami hasonló végzettség mellett más szakmákban elérhető. A pedagógusok és szakemberek jelzéseit a kormányzat évek óta figyelmen kívül hagyta, miközben évről évre nő a pedagógushiány, és egyre gyakoribb, hogy az iskolák és óvodák nem tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert biztosítani a gyerekeknek. A szégyenletesen alacsony pedagógusbérek most már nemcsak a pedagógusok belügye, hanem a gyerekek, szülők és az egész társadalom egyik égető kulcsproblémájává vált. Már nem hihetünk az üres, konkrétumok nélküli ígérgetéseknek, érdemi, gyökeres változásra van szükség!

Szülőként elvárjuk, hogy gyerekeinknek minőségi közoktatásban legyen része, de ettől ma nagyon messze vagyunk. A mindennapok megpróbáltatásai közepette fontos észben tartanunk, hogy szülőként és pedagógusként egymásra vagyunk utalva, céljaink közösek. Lehet, hogy nem vagyunk teljesen elégedettek az iskolák és óvodák működésével, de ne feledjük, hogy a helyi szinten tapasztalható problémák és hiányosságok mögött rendszerszintű a probléma: a pedagógusok gyalázatosan alacsony bérezése és a pedagógusok szakmai önállóságát korlátozó elhibázott kormányzati oktatáspolitika. Ha jót akarunk a gyerekeinknek, akkor szülőként is fontos kiállnunk a pedagógusok méltó anyagi és szakmai megbecsülése mellett!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.